MARDI Perkenalkan Mekanisme Tingkatkan Pasaran Kek Lapis

KUCHING, Isnin — Pengeluaran kek lapis Sarawak tidak lagi mengguna kaedah manual apabila sistem mekanisasi dibangunkan Institut Penyelidikan dan
Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menghasilkan mesin pertama dengan fungsi menggantikan tenaga kerja manusia di samping mempertingkatkan pengeluaran.

Pengarah MARDI Sarawak, Mohammad Noor Adros Yahya berkata, ia memberi manfaat kepada kira kira 400 pengusaha kek lapis negeri ini.

“Ia antara lainnya turut menyumbang nafas baru kepada industri itu untuk menembusi pasaran global kerana pengusahanya tidak lagi terikat kepada kuantiti terhad kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan penutupan kursus pengendalian dan pembungkusan kek lapis Sarawak di MARDI di sini hari ini.
Menurutnya, dibangun dengan hasrat mengurang kebergantungan industri itu terhadap tenaga kerja manusia, ia mesin dijangka dapat menghasilkan prototaip
pertamanya pada pertengahan tahun 2012.

Menurut beliau, idea untuk membangunkannya timbul setelah menyedari ia bergantung penuh kepada kaedah manual, yang dilihat menyukarkan pengusaha kek lapis mengambil tempahan dalam kuantiti banyak.

“Setiap kali musim perayaan, permintaan kek itu melonjak tetapi disebabkan tenaga kerja tidak mencukupi dan terbatas oleh faktor masa, maka pembuatan secara manual tidak mampu menampung permintaan sedia ada.”

Katanya, sejajar keperluan ia ditambah baik, maka satu sistem telah dibangun dan diharap meningkatkan lagi kualiti kek lapis sedia ada pergi ke luar pasaran, tidak hanya di Semenanjung Malaysia malah antarabangsa.

Mohammad Noor berkata, dalam tempoh yang sama, MARDI juga akan menjalankan kajian untuk membangun kek lapis sihat menggunakan bahan
alternatif semulajadi sebagai ganti komponen lemak, gula, telur dan pewarna tiruan.

“Membanding sifat kimia, fizikal, ciri-ciri deria dan juga penerimaan pengguna terhadap kek lapis sihat dengan kek lapis yang ada di pasaran kini, ia akan dilakukan pada tahun 2012 juga dan diketuai oleh Dr Chua Hun Pin,” kata beliau lagi.

Mohammad Noor menambah, kajian adalah respons kepada kehendak awam yang mahu kek lapis ini berperisa asli dan bebas daripada penggunaan lemak
gula melampau.

“Pengguna kini sudah semakin sedar dengan kepentingan menjaga kesihatan dan mereka ingin membeli produk makanan yang sihat dan menyedari perkara itu, kita harus membuat kajian formulasi yang menggunakan bahan-bahan alternatif,” ujarnya.

Dalam kursus yang dihadiri 27 orang peserta itu, MARDI telah mendedahkan mereka dengan teknologi pembungkusan yang dapat diguna bagi memanjangkan tempoh hayat produk kek yang dahulunya mampu bertahan dua minggu, meningkat naik kepada enam bulan.

Mohammad Noor berkata, teknologi yang menggunakan bahan penyerap oksigen dalam plastik berlaminat itu pernah diuji ke atas kek lapis yang
dikeluarkan usahawan di sini, dan didapati bertahan selama enam bulan jika disimpan pada suhu ambien.

“Kaedah ini juga pernah digunakan dalam pengangkutan produk kek lapis Sarawak ke Singapura untuk dipamer dan dijual di Fiesta Buah Buahan Segar Malaysia pada 2008. Ia menjamin kualiti kek berkenaan masih berada dalam keadaan baik meskipun hampir seminggu atau lebih dalam kontena pengangkutan,” tegasnya.

(Sumber dipetik dari Utusan Sarawak)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s