MUSIM HARUMANIS PERLIS 2017-2018 (Tips Pengawalan Bunga Mangga Harumanis)

Tips Umum - Pengawalan Bunga Mangga Harumanis-01-01

Mangga Harumanis Perlis kini merupakan sumber kekayaan baharu bagi negeri Perlis dan musim bunga Harumanis Perlis untuk musim 2017-2018 telah pun bermula. Secara puratanya, hampir 50-60% kawasan penanaman Harumanis disekitar Negeri Perlis telah pun menunjukkan tanda-tanda untuk pengeluaran bunga dan sebahagianya telah pun mengeluarkan bunga sepenuhnya.

Pada peringkat ini, penjagaan bunga adalah amat kritikal dan memerlukan penumpuan sepenuhnya daripada ancaman perosak dan penyakit. Perosak seperti Kutu Thrip (Haplothrips pictupes Bgn., Selenothrips rubbrocintus Giard) dan Ulat Bombotelia (Bombotelia jocosatrix Guen) serta serangan kulat Antracnose (Colletotrichum gloeosporioides, kerap berlaku apabila selepas hujan) perlu diberi perhatian oleh penanam-penanam Mangga Harumanis Perlis untuk mendapatkan hasil yang baik dan buah yang berkualiti.

Dijangkakan pengeluaran mangga Harumanis akan bermula pada bulan April 2018. Pihak MARDI Negeri Perlis sedia memberikan khidmat nasihat teknikal yang diperlukan oleh penanam-penanam Mangga Harumanis Perlis.


Maklumat lanjut, hubungi;

MARDI Arau, Lot PT 3747
Jalan Tambun Tulang
02600 Arau, Perlis
Tel: 04-986 2391

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s