MARDI Hasrat Lahir 800 Petani

PASIR PUTEH 24 Feb. – Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) berhasrat melahirkan 800 petani moden dalam usaha mengurangkan import daging kambing dan biri-biri dianggarkan berjumlah RM180 juta setahun.

Timbalan Pengarah Pusat Promosi dan Pembangunan Teknologi MARDI, Dr. Mohmad Mustafa berkata, ketika ini permintaan daging kambing dalam negara sekitar 250,000 tan metrik setahun dan ia masih belum mampu dipenuhi oleh penternak tempatan.

“Industri ternakan kambing di jangka berkembang pesat di negara ini dengan pertumbuhan kira-kira 6 peratus setahun sehingga 2010. Minat pengusaha tempatan menternak kambing juga semakin berkembang berikutan dasar kerajaan menggalakkan ternakan kambing menerusi bantuan pendidikan, seminar, kursus dan baka berkualiti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas sesi latihan penternakan kambing beor modul kedua melibatkan 40 penternak di Stesen MARDI Jeram Pasu, di sini semalam. Hadir sama, Pengarah MARDI negeri, Aminah Abdullah.Program sehari itu melibatkan pendidikan mengenai kawalan penyakit, pemilihan baka berkualiti, proses pembiakan baka dan latihan amali penggunaan pengimbas ultra bunyi bagi mengesan kambing bunting, kekerapan kambing mengawan dan banyak lagi.

Mohmad berkata, polisi pengeluaran kambing kebangsaan mensasarkan pengeluaran 4.96 juta ekor dengan 1.99 juta penternak menjelang 2015.Sasaran itu katanya, boleh dicapai menerusi promosi, pendidikan, latihan serta mengubah cara penternakan dari konsep sara diri kepada projek ternakan komersial.

Menurutnya, tiga jenis kambing yang dikenal pasti berpotensi diternak di negara ini ialah dari jenis baka daging, tenusu dan bulu.”Kambing boer semakin menjadi pilihan penternak kerana mutu dagingnya yang tinggi dan mudah diternak,” katanya.  Beliau berkata, ciri-ciri kambing beor ialah mudah membiak sepanjang tahun, mempunyai lebih banyak daging, daging lebih bermutu, tinggi khasiat, rendah kalori dan kolesterol serta kaya protein.

Sumber : Utusan Online

Advertisement

One thought on “MARDI Hasrat Lahir 800 Petani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s