TIPS: Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Makan Durian?

durian-mardi-02

  • Durian kaya bahan asid amino tryptophan – Bahan ini menenangkan fikiran dan sesuai untuk orang yang ada masalah insomnia (susah tidur).
  • Bahan organosulfur (bahan bau) bersifat anti-kanser antioksidan, anti-mikrob, antihipertensi dan melindungi jantung. Durian merupakan satu-satunya buah tropika yang tinggi kandungan organosulfur.
  • Pesakit kencing manis tidak boleh makan durian secara berlebihan
  • Ada kajian menunjukkan kulit durian bersifat antidiabetik
  • Pengambilan isi durian pada kadar tinggi (500 g atau lebih) boleh tingkatkan kadar denyutan jantung
  • Durian kaya potassium, mineral yang boleh menurunkan tekanan darah. Untuk sesiapa yang ada masalah buah pinggang tak boleh makan banyak
  • Elakkan makan durian bersama paracetamol dan alhohol kerana mungkin boleh sebabkan kesan toksik

Justeru makanlah durian ikut kadarnya dan mengikut cara yang betul!

Oleh – Dr. Suri Roowi, Saintis MARDI


Maklumat lanjut mengenai Sains Teknologi Makanan, hubungi PUSAT PENYELIDIKAN SAINS TEKNOLOGI MAKANAN (FS) MARDI di talian 03-8953 6400

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s