- Durian kaya bahan asid amino tryptophan – Bahan ini menenangkan fikiran dan sesuai untuk orang yang ada masalah insomnia (susah tidur).
- Bahan organosulfur (bahan bau) bersifat anti-kanser antioksidan, anti-mikrob, antihipertensi dan melindungi jantung. Durian merupakan satu-satunya buah tropika yang tinggi kandungan organosulfur.
- Pesakit kencing manis tidak boleh makan durian secara berlebihan
- Ada kajian menunjukkan kulit durian bersifat antidiabetik
- Pengambilan isi durian pada kadar tinggi (500 g atau lebih) boleh tingkatkan kadar denyutan jantung
- Durian kaya potassium, mineral yang boleh menurunkan tekanan darah. Untuk sesiapa yang ada masalah buah pinggang tak boleh makan banyak
- Elakkan makan durian bersama paracetamol dan alhohol kerana mungkin boleh sebabkan kesan toksik
Justeru makanlah durian ikut kadarnya dan mengikut cara yang betul!
Oleh – Dr. Suri Roowi, Saintis MARDI
Maklumat lanjut mengenai Sains Teknologi Makanan, hubungi PUSAT PENYELIDIKAN SAINS TEKNOLOGI MAKANAN (FS) MARDI di talian 03-8953 6400