Teknologi Ezgrow MARDI ðŸŒ·

p1440536

Apakah Ezgrow? Bersifat dwifungsi, iaitu sebagai satu bekas dan media tanaman, Ia merupakan media yang telah dipadatkan dan dibentuk menjadi kiub. Ezgrow terdiri daripada pelbagai formulasi dan saiz mengikut kegunaan seperti percambahan benih, pembesaran anak pokok dan penanaman keratan.

Bagaimana Ezgrow berfungsi? Akar tanaman berkembang dengan cepat disebabkan pengudaraan yang mencukupi. Akar terpangkas (air pruned) apabila sampai di bahagian tepi kiub menyebabkan ianya bercabang dan membentuk akar serabut yang banyak.

Kelebihan Ezgrow? Anak benih lebih berkualiti, mempunyai akar serabut yang banyak, tiada pembelitan akar, tumbuh dengan cepat dan tidak terencat setelah dialih. Selain itu, ianya efisen, mudah dikendali dan mesra alam.

Pengeluaran – Dilakukan oleh pengusaha nurseri khususnya untuk mengeluarkan anak benih, menggunakan mesin dan infrastruktur khas. Perkebunan laman rumah/hobi juga amat sesuai menggunakan teknologi ini. Ianya boleh dihasilkan sendiri di rumah dengan peralatan mudah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s