Terima kasih MARDI

dodol

“Pada awal berniaga, dodol yang dihantar ke pasar raya dan kedai ditolak kerana teksturnya kasar, tidak boleh ‘tarik’, keras, cepat berkulat dan berbau tengik.

“Perasaan kecewa memang tak dapat disangkal kerana selepas berhabis modal beli bahan mentah dan mengerah tenaga mengacau dodol kerana masak menggunakan dapur kayu, akhirnya dodol terpaksa dibuang begitu sahaja kerana tidak menjadi,” kata pemilik bengkel dodol Cik Na Cik Edy Enterprise Amiruddin Ismail, 53.

Katanya, selepas melakukan sendiri proses penyelidikan dan pembangunan (R&D) di bawah seliaan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), dodolnya makin menjadi, seterusnya permintaan meningkat.

“Terima kasih MARDI kerana membantu saya membuat penyelidikan sehingga mampu menghasilkan dodol yang digemari ramai,” katanya.

Menurutnya, selepas permintaan makin meningkat, beliau nekad meneruskan perusahaan itu dengan lebih serius dan mula mencari tempat dijadikan bengkel memproses dodol.

Jika dahulu dodol hanya dinikmati ketika musim perayaan khususnya hari raya atau majlis perkahwinan, kini manisan tradisional itu boleh dinikmati pada bila-bila masa.

“Sesuai dengan kehidupan yang sentiasa ‘hendak cepat’, saya tidak lagi gunakan kaedah tradisional seperti ibu (Mek Som Mahmud, 74) yang menggunakan dapur kayu, sebaliknya mesin pengisar bagi mempercepatkan proses pembuatan.

“Rasa dodol juga berbeza jika gunakan dapur kayu api. Saya menggunakan mesin berkuasa elektrik bagi menjimatkan masa dan tenaga, tetapi tetap menjaga kualitinya,” katanya ketika ditemui di bengkel memproses dodolnya yang disewa di Felda Bukit Goh, Kuantan, baru-baru ini.

Amiruddin berkata, keenakan dodol jenama Dodol Best menepati selera dan cita rasa pelanggan tempatan yang biasanya disogokkan dengan dodol yang agak manis.

“Saya juga terima permintaan membuat dodol perasa durian dan pandan, tapi belum mampu menyediakannya kerana kesuntukan masa dan tenaga kerja ketika ini,” katanya yang memperuntukkan RM15,000 sebagai modal permulaan.

“Bagi menghasilkan 35 kilogram (kg) dodol, saya menggunakan 15kg air, 10kg tepung pulut, 15kg santan pekat, 10kg gula pasir, lima kilogram gula merah dan empat botol kecil pewarna hitam (100gram).

“Dodol dimasak selama enam jam dengan api sederhana bagi mengelak berkerak dan mendapatkan kepekatan diperlukan.

“Pengeluaran dodol akan bertambah jika ada permintaan untuk majlis perkahwinan atau dijadikan cenderahati daripada jabatan kerajaan, swasta dan korporat,” katanya.

Katanya, jangka hayat dodol sebenarnya bergantung kepada cara dodol itu diproses. Kadangkala ia tidak tahan lama disebabkan tidak cukup masak.

“Dodol Best boleh tahan sehingga sebulan dan tidak berubah dari segi rasa dan kualiti walaupun saya tidak meletakkan bahan pengawet.

“Saya turut menerima kunjungan dan lawatan serta sokongan moral daripada Jabatan Pertanian Daerah dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri bagi meningkatkan kualiti dan nutrisi makanan,” katanya.

Selain dodol, pasangan suami isteri itu turut menjual serunding ayam, daging dan ikan pada harga RM12, RM10 dan RM6 untuk setiap 100 gram dan sambal belacan RM10 sebotol.

Sumber: Harian Metro, 2 Ogos 2016

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s