Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

Paku Midin Paku midin (Stenochlaena palustris) merupakan tumbuhan paku pakis yang biasanya terdapat di kawasan paya gambut dan hutan belukar di negeri Sarawak.

Paku midin yang digoreng bersama ikan bilis dan belacan telah menjadi satu hidangan kegemaran penduduk tempatan dan pelancong. Tidak hairanlah masakan pucuk midin kini turut disaji di hotel dan restoran mewah.

Sebagai sayuran yang lazat dan berkhasiat, paku midin berpotensi diketengahkan secara komersial sebagai komoditi untuk pasaran eksport. Beberapa percubaan menanam paku midin telah dijalankan di beberapa kawasan sekitar Bandaraya Kuching. Bagaimanapun, hampir kesemua pucuk midin yang ada di pasaran ialah hasil pengutipan daripada tumbuhan liar.

Permintaan yang baik telah memberi pendapatan tambahan kepada penduduk luar bandar yang mengumpul paku midin dari hutan untuk dijual ke pasaran tempatan.

Sumber – Buku Makanan Sarawak, Potensi & Inovasi (Chua Hun Pin, Nicholas Daniel, Mohammad Noor Adros Yahya)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: