Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

misai-kuching

Impak kajian yang dilakukan Pegawai Penyelidik Prinsipal Pusat Penyelidikan Makanan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr Suri Roowi, sangat besar.

Dengan pengalaman yang ada, pemegang ijazah doktor falsafah (PhD) University of Glasgow, Scotland, United Kingdom ini mencipta nama dalam penyelidikan berkaitan makanan kesihatan atau makanan berfungsi.

Beliau membangunkan produk makanan kesihatan berasaskan buahan dan herba tempatan.

Antaranya adalah jus tinggi bahan antioksidan ringkas (Jus Just Great), minuman kaya antioksidan daripada limau kasturi, teh limau purut dan seumpamanya memenangi pelbagai anugerah di dalam dan luar negara.

Kini, bekas siswazah Universiti Putra Malaysia (UPM) yang berasal dari Johor ini, mempelopori penyelidikan makanan berfungsi daripada misai kucing atau nama saintifiknya Orthosiphon Stamineus.

Dr Suri juga berjaya membangunkan produk Nutrima-Stamenus daripada herba misai kucing untuk penghidap diabetes.

Produk ini berpotensi menjadi minuman kesihatan dengan konsep baru (kerana tinggi bahan antioksidan ringkas) untuk individu yang sentiasa mementingkan kesihatan.

Nutrima-Stamenus diformulasi menggunakan daun pokok misai kucing terpilih, bunga kekwa, campuran enzim terpilih dan madu berkualiti.

Jika pengambilan makanan kesihatan biasa mengambil masa kira-kira lima jam untuk serapan, tetapi tempohnya dipercepatkan kepada setengah jam.

Menyebut berkenaan misai kucing katanya, orang akan merujuk daun herba berkenaan diproses dalam bentuk teh.

“Apabila kita minum misai kucing, bahan aktif akan dicernakan membentuk satu bahan dikenali sebagai asid kafeik – untuk mengubati diabetes,” katanya sambil menjelaskan untuk mendapat kesannya ia mengambil masa selama lima hingga 24 jam.

Timbul idea ketika itu untuk menghasilkan sesuatu dalam produk dan tidak perlu tunggu lama untuk dicernakan serta mendapat khasiat cepat.

“Kajian awal dijalankan di MARDI menunjukkan asid kafeik didapati pada kuantiti yang agak tinggi dalam bunga misai kucing.

“Namun, memandangkan kuantiti bunga misai kucing agak terhad, jadi agak sukar untuk membangunkan produk kesihatan berasaskan bunga misai kucing pada skala industri,” katanya.

Apa yang dilakukan, beliau menggunakan daun untuk mengeluarkan khasiat bunga.

“Kajian yang dilakukan di MARDI adalah dengan menggunakan jenis daun terpilih mengikut kematangan tertentu diikuti dengan memecahkan bahan aktif dalam daun untuk membentuk asid kafeik.

“Dalam lain perkataan Gunakan Daun Untuk Khasiat Bunga,” katanya.

Pembangunan produk minuman tinggi asid kafeik membabitkan penggunaan daun terpilih yang berkualiti tinggi, optimasi pengekstrakan, perubahan struktur kimia menggunakan campuran enzim terpilih atau mikrob dan pemilihan matrik makanan terpilih.

“Jadi secara tidak langsung, tidak perlu masa lama untuk diserap dalam badan.

“Kalau dilihat secara biasa, kesannya dapat dirasai selama sejam selepas minum dan 80 peratus daripada apa yang diminum diserap dalam darah dan dibawa ke dalam organ bermasalah,” katanya.

Ketika ini tidak banyak makanan kesihatan dijual mempunyai kadar serapan lebih pantas atau tinggi kandungan asid kafeik untuk pesakit diabetes.

“Tapi kalau dengan Nutrima-Stamenus, kita berjaya melakukan perubahan (penambahbaikan) khusus.

“Kajian sebelum ini menunjukan asid kafeik mampu menurunkan paras glukosa dalam darah dan meningkatkan paras insulin plasma darah.

“Bahan ini adalah bahan antioksidan mudah serap dan boleh meningkatkan aktiviti glukokinase.

“Glukokinase adalah sejenis enzim yang boleh membawa molekul glukosa ke dalam sel atau organ untuk menjana tenaga,” katanya.

Kekalisan terhadap insulin pada pesakit diabetes menyebabkan glukokinase kurang diaktifkan dan ini boleh menyebabkan seseorang pesakit diabetes menjadi kurang bertenaga.

Dalam tubuh manusia, asid rosmarinik biasanya dipecahkan membentuk asid kafeik.

Sebaliknya apa berlaku, asid kafeik akan membawa gula masuk ke dalam sel untuk memberikan tenaga.

“Selain sesuai untuk merawat diabetes, ia juga sesuai untuk mengekalkan kesihatan,” katanya yang turut melakukan ujian kestabilan produk.

Asid kafeik juga adalah hasilan akhir metabolisma bahan klorogenik yang biasanya terdapat di dalam kopi.

“Bagaimanapun, penggambilan kopi berlebihan adalah tidak elok untuk kesihatan, kerana kopi mengandungi kafein.

“Berlainan halnya dengan asid kafeik yang membantu menurunkan paras gula, sekali gus meningkatkan paras insulin dalam darah,” katanya kafein dan asid kafeik adalah dua bahan yang berbeza.

Kandungan asid kafeik dalam Nutrima-Stamenus juga lebih tinggi berbanding beberapa produk komersil.

Setakat ini, ujian jangka hayat Nutrima-Stamenus menunjukkan asid kafeik masih stabil walaupun disimpan pada suhu bilik selama 15 bulan.

Kajian produk Nutrima-Stamenus adalah kajian bersama Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan, MARDI dan Fakulti Bioteknlogi dan Sains Biomolekul, UPM.

Penyelidik yang terbabit dengan kajian ini adalah Dr Suri (ketua projek), Nurazrin Ezrina Abdul Mubdi, Dr Muhajir Hamid, Arif Zaidi Jusoh, Siti Aisyah Muhammad, Rosnah Othman, Ahmad Tarmizi Salimin dan Zaharinah Hussin.

Mereka yang ingin mengetahui hasil penyelidikan itu boleh menghubungi Dr Suri menerusi Facebook: Suri Roowi.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 24 Mac 2015 @ 12:16 PM

– See more at: http://www.hmetro.com.my/node/38994#sthash.yvgSwQDP.dpuf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: