Cara Betul Menikmati Minuman Teh!

 Oleh Sakini Mohd Said

CAMERON HIGHLANDS – Menunya mudah, hanya minuman teh yang dihidang bersama skon (makanan ala-ala kek dan roti diperbuat daripada susu dan tepung gandum yang dijadikan menu petang ala Inggeris) bersalut jem strawberi, namun sudah cukup membangkitkan selera.

tehkotakDitambah pula, dengan keharuman aroma teh hasil daripada benih berkualiti tinggi yang sememangnya menjanjikan kelainan rasa dan keunikan tersendiri khususnya bagi peminat minuman itu. Selain rasa yang menyegarkan, menikmati teh di puncak pusat pelancongan tanah tinggi yang terletak di Pahang ini sambil dikelilingi pemandangan hijau dan keindahan flora, sudah pasti memberi kedamaian kepada sesiapa sahaja. Apatah lagi, iklimnya yang dingin dengan suhu nyaman sepanjang tahun antara 14 hingga 24 darjah celcius berdasarkan kepada kedudukannya yang berada 1,400 dari paras laut.

Maka, tidak menghairankanlah apabila ramai mengakui kenikmatan teh di tanah tinggi ini bukan sahaja luar biasa rasanya dan memberi pengalaman berbeza. Malah, begitu berperisa dan ini yang dirasai oleh sekumpulan media yang membuat liputan di Taman Agroteknologi, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) baru-baru ini.

AMALAN SALAH

“Teh di sini berkualiti tinggi, rasanya asli dan kaya dengan khasiat tersendiri. Umum sedia maklum terdapat pelbagai jenis teh seperti teh hitam (pilihan ramai), teh hijau, oolong (sejenis teh tradisional negara China), yang mempunyai banyak khasiat. “Bagaimanapun, hampir sebahagian besar masyarakat mengamalkan cara penyediaan dan minum teh yang salah”, kata Pembantu Penyelidik Kanan, Mardi, Mohd Noor Bahauddin.Kesilapan amalan ini, akhirnya menyebabkan khasiat yang terkandung dalam teh itu tidak dapat diperoleh secara 100 peratus. Dan, paling menyedihkan apabila amalan tidak betul itu menghapuskan atau menghilangkan terus khasiat tersebut! Walhal, teh yang menjadi sebahagian amalan seharian manusia hari ini sudah diakui di beberapa negara sebagai antara minuman berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan.

Dtehcawanipetik kajian seorang pakar dari University of Illinois, masalah gigi berlubang dan jangkitan gusi boleh dielakkan sekiranya mengamalkan meminum teh dengan cara betul. Ini kerana, kandungan polyphenols di dalamnya boleh mengurangkan bakteria di dalam mulut selain dapat mengurangkan nafas berbau yang menjadi masalah sebahagian orang. Kajian kesihatan lain juga mendapati amalan minum teh baik untuk jantung, meningkatkan daya ingatan, melancarkan perjalanan darah, mengurangkan tekanan serta mengelak kanser. Ini diperkukuhkan hasil kajian di Jepun, mendapati golongan warga emas yang mengamalkan minum teh hijau mempunyai daya ingatan lebih baik secara purata berbanding mereka yang jarang minum teh. “Namun, semua ini hanya diperoleh apabila meminum teh dengan cara & kuantiti betul”, jelasnya.

HANYA NAK SEDAP
Sememangnya tidak dinafikan bahawa teh yang dihidangkan panas mahupun sejuk menjadi pilihan kebanyakan masa khususnya waktu petang sambil menikmati pisang goreng, kuih-muih ataupun ketika tetamu berkunjung tiba. Minuman ini telah lama diamalkan sejak 5,000 tahun dahulu di China dan adalah antara minuman tertua yang menjadi kegemaran masyarakat tidak kira peringkat umur. Malahan, turut dijadikan adat dalam sesuatu perkahwinan.

Justeru, tidak menghairankanlah pelbagai produk teh berada di pasaran ketika ini dengan perisa-perisa menarik seperti strawberi, epal yang ditambahkan lagi kesedepannya dengan hirisan lemon. “Kebanyakan orang minum teh dengan cara yang salah kerana mementingkan kesedapan sahaja. Apabila saya jelaskan kepada mereka (pengunjung Taman Agroteknologi) mengenai khasiat teh, ramai terkejut.

“Mereka tidak tahu bahawa selama ini cara penyediaan teh yang diamalkan boleh menjejaskan khasiatnya dan ada pula mendedahkan kepada risiko penyakit”, katanya. Misalnya, teh tarik adalah minuman kegemaran hampir majoriti besar masyarakat tempatan yang mana penggunaan susu berlebihan boleh mendedahkan mereka kepada risiko diabetis. Walhal, teh yang kaya dengan khasiat ini dan sepatutnya membawa kebaikan kepada kesihatan akhirnya menjadi ‘punca’ masalah kepada rangkaian penyakit.

Sedangkan, dengan hanya meminum teh sekurang-kurangnya dua kali sehari dapat menghindarkan penyakit seperti angin ahmar, menguatkan tulang tetapi semuanya hanya berhasil apabila tidak mencampurkan bahan pemanis seperti susu dan gula. “Bergantung cara hidup masyarakat. Kalau mereka mengamalkan hidup sihat, penyakit dapat dihindarkan. “Masalahnya, masyarakat suka kepada benda sedap dan teh tarik itu adalah antara pengambilan tanpa kawalan boleh mendedahkan kepada penyakit”, katanya.

SUKA RENDAM
Selain mengurangkan campuran dua bahan pemanis itu, kandungan khasiat teh dapat dirasai sebaiknya melalui kaedah manual atau cara lama dalam penyediaannya. Dengan menggunakan serbuk teh yang dibancuh air panas dan kemudian ditapis, khasiatnya lebih terjamin. Namun, disebabkan agak leceh membuatkan ramai cenderung memilih teh uncang. Selain mudah dan jimat masa, penukaran teh uncang juga bertitik tolak daripada beberapa isu berkaitan produk teh timbang yang dikesan mengandungi bahan pewarna berlebihan sehingga boleh menjejaskan kesihatan jangka masa panjang.

Namun di sebalik tanggapan ramai teh uncang adalah selamat, hakikatnya ia juga mempunyai kelemahan dan boleh mengundang kesan buruk kepada seseorang individu. Ini kerana, hampir sebahagian besar daripada kita suka merendam uncang teh terlalu lama dan hanya akan membuangnya setelah selesai menikmati minuman itu. Walhal, adalah sebaiknya ia dicelup tidak lebih daripada lima minit dan dalam tempoh itu, menurut Mohd Noor sudah cukup untuk mendapatkan warna sesuai, rasa serta aroma diingini.

“Kita khuatir kertas uncang digunakan berkualiti rendah yang turut mengandungi campuran lilin sehingga boleh menjejaskan khasiat teh apabila direndam lama. “Bagi mereka yang sistem badannya tidak kuat, mungkin boleh mendapat sembelit. Ini kerana, teh adalah seperti herba lain yang mana apabila pengambilannya melebihi kapasiti penerimaan badan, tentu ada kesannya”, jelasnya.

JANGAN KEDEKUT
Tetapi itu tidak pekat, antara rungutan kedengaran mengenai panduan penyediaan teh sebetulnya. Kata Mohd Noor, adalah lebih baik menggunakan dua atau tiga uncang untuk kepekatannya berbanding rendam begitu lama. “Kalau cair pun, khasiatnya berkurangan. Yang penting, warnanya tidak berapa merah dan rasanya tidak begitu kelat”, jelas beliau, yang pakar dalam bidang ini lebih 20 tahun.

Beliau juga menegur sikap segelintir orang yang agak ‘kedekut’ apabila menggunakan teh uncang sama berkali-kali sehinggalah langsung tidak dapat mengeluarkan warna lagi. Tabiat ini, harus dihentikan kerana bakteria akan berkumpul di dalam uncang ini setelah dibiarkan begitu lama. Satu lagi, tabiat harus dikikis adalah amalan minum teh yang dibiarkan lama atau semalaman kerana telah dipenuhi bakteria. Ini kerana, terdapat sejenis bahan kimia tumbuhan dalam teh tersebut yang akan bertindak balas menjadi asid apabila ia dibiarkan terlalu lama.

mesin“Ramai menyimpulkan bahawa teh pembawa angin. Ini silap dan tidak ada kaitan langsung. Masalah kembung perut, adalah disebabkan minum teh yang sudah sejuk dibiarkan lama dan selalunya berlaku bagi mereka yang tidak tahan. “Berbeza teh ais kerana wap dihasilkan oleh ais itu adalah panas. Dinasihatkan mereka yang selalu kembung perut setelah minum teh, digalakkan minum ketika ia masih panas lagi”, katanya.

— BERNAMA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s