Kerajaan Pacu Pembangunan Teknologi Tuaian Lanjutan Utk Tingkatkan Hasil Pertanian

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) — Kerajaan akan menjana lebih banyak inisiatif dan menyediakan insentif bagi pembangunan teknologi tuaian lanjutan dalam usaha meningkatkan pengeluaran dalam sektor pertanian.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata peruntukan khas dan geran penyelidikan dan pembangunan (R&D), akan disediakan bagi menyokong inisiatif ini. “Adalah diharapkan dengan inisiatif ini dan geran R&D, teknologi dan pengetahuan baru akan dibangunkan bagi meningkatkan pengeluaran sektor pertanian seterusnya menyumbang kepada bekalan makanan untuk negara dan dunia,” katanya ssemasa melancarkan simposium lima hari tuaian lanjutan antarabangsa (IPS) 2012 di sini, Isnin.

Simposium empat tahun sekali bertajuk “Postharvest for Wealth and Health”, dianjurkan bersama Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (MARDI), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan International Society for Horticulture Science (ISHS), merupakan kali pertama dihoskan oleh sebuah negara di Asia. Lebih 500 peserta dari 23 negara menyertai simposium itu.

Muhyiddin berkata melalui infrastruktur yang lebih baik, teknik pengurusan pengeluaran tanaman dan teknologi tuaian lanjutan, Malaysia menetapkan sasaran untuk meningkatkan pengeluaran komoditi pertanian sebanyak 40 peratus menjelang tahun 2020. “Inovasi merupakan kunci bagi program transformasi pertanian bagi menjadikan pertanian lebih berdaya saing. Malaysia perlu meneruskan usaha mendapatkan platform teknologi baru dan pengetahuan yang boleh mempercepat secara berkesan program ini,” katanya.

Beliau juga berkata kemajuan pada masa ini dalam mengendalikan teknologi tuaian lanjutan, sumbangan tanaman hortikultur kepada jumlah eksport telah meningkat.
“Malaysia sentiasa mendapat manfaat dalam menaik taraf dan memperbaiki kaedah dan mekanisme dalam mengendali tuaian lanjutan secara berterusan. “Sebagai contoh pada 2011, jumlah eksport tanaman hortikultur Malaysia, terdiri daripada buah-buahan segar, sayuran dan hiasan bernilai US$418.6 juta (RM1.3 bilion), yang menunjukkan peningkatan ketara 69.8 peratus daripada 2006, yang bernilai US$246.6 juta (RM764.5 juta),” katanya.

Muhyiddin berkata peningkatan dalam mengendalikan teknologi tuaian lanjutan terutama mengenai lanjutan hayat penyimpanan telah membolehkan dan sudah tentu menggalakkan jumlah yang lebih besar buah-buahan, sayuran dan hiasan untuk dieksport kepada lebih banyak negara-negara yang jauh dan juga pasaran bukan tradisional.

Beliau berkata buah-buahan eksotik seperti belimbing telah dieksport ke Eropah, betik ke China, nanas ke Timur Tengah dan durian ke Australia dengan harapan satu hari nanti, lebih banyak buah-buahan eksotik Malaysia dapat dinikmati di mana-mana negara di dunia dengan kualiti dan kesegaran yang sama.

 

— BERNAMA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s