MARDI Akan Perkenal Varieti Baru Tanaman Pada MAHA 2012

BACHOK, 12 Jun 2012 – Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) akan memperkenalkan varieti baru bagi beberapa jenis tanaman yang mampu memberi hasil tinggi dan berkualiti pada Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2012 di Serdang, Selangor, November ini.

Ketua Pengarah Mardi Datuk Dr Abdul Shukor Abdul Rahman berkata pada tahun ini, Mardi mendapat peruntukan sebanyak RM10 juta daripada kerajaan dan RM10 juta lagi daripada sumber lain, bagi menjalankan projek penyelidikan dan pembangunan, termasuk mencari varieti baru bagi beberapa jenis tanaman seperti padi dan tanaman kontan.

“Kita (Mardi) akan memperkenalkan varieti baru dari semasa ke semasa yang lebih tahan terhadap serangan penyakit dan memberi hasil yang banyak serta berkualiti tinggi, oleh itu datanglah ke MAHA 2012,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Memasyarakatkan Stesen Mardi Telong di sini, pada Selasa.

Pada majlis tersebut, Dr Abdul Shukor melancarkan buku bertajuk Stesen Mardi Telong – Pencapaian 30 tahun (1982-2012), yang mengisahkan kejayaan yang dicapai stesen Mardi tersebut sejak ditubuhkan sehingga sekarang, termasuk memperkenalkan varieti baru tanaman, teknologi pengeluaran tanaman, pengurusan tanah, mekanisme ladang, pengurusan air dan pengurusan selepas tuaian.

Mengenai Stesen Mardi Telong, beliau berkata stesen tersebut berjaya memperkenalkan beberapa jenis tanaman alternatif kepada tembakau untuk diusahakan petani secara ladang dengan pendapatan lumayan.

 

— BERNAMA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s