UBB MARDI Bergotong Royong Dengan Kolej Teknologi Cybernetics

Gotong-royong merupakan satu amalan yang menjadi kebanggaan masyarakat Malaysia suatu ketika dahulu. Namun, aktiviti tersebut semakin jarang dipraktikkan kini. Menyedari hakikat ini, Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics Kuala Lumpur telah mengambil inisiatif untuk menerapkan amalan bergotong-royong kepada pelajar mereka dengan mengadakan program khas untuk mengindahkan kawasan-kawasan terpilih.

Pada 31 Mac 2012 yang lalu, pihak Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics telah memilih kawasan Kompleks Nurseri Unit Pengeluaran Bahan Tanaman, Biji Benih dan Baka Ternakan MARDI Serdang untuk menjalankan program gotong-royong yang bertemakan “Cintai Alam”.

Seramai 70 pelajar jurusan Diploma Hotel dan Catering diiringi seorang pensyarah telah hadir untuk menjayakan aktiviti ini. Turut serta dalam program ini ialah kakitangan UBB Serdang dan Jalan Kebun. Sebelum acara bermula, pelajar diberi taklimat ringkas berkenaan fungsi MARDI dan Unit Pengeluaran Bahan Tanaman, Biji Benih dan Baka Ternakan (BB) oleh Tn. Hj. Mohd Shaib bin Jaafar. Pelajar kemudiannya diberi demonstrasi teknik pembiakan pokok buah-buahan secara cantuman yang dikendalikan oleh kakitangan berpengalaman BB. .

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s