Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

Tempe, tapai nata dan dadih yang sebelum ini mudah basi, kini tahan lebih lama hasil penyelidikan dan pembangunan R&D serta inovasi penyelidik Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian (MARDI).

Teknologi itu mengaplikasi penyediaan budaya pembekuan dan penyimpanan bahan makanan, menggunakan teknik pemeliharaan jangka panjang untuk sumber Mikrob Koleksi Budaya Makanan Berfungsi (CFFC).

Bagi tujuan itu, MARDI membangunkan sebuah makmal yang dilengkapi sesuhu nitrogen cecair penyimpanan meliputi Sistem Mengecas Pembekuan Automatik, yang mempunyai suhu 8°C hingga 20°C pada paras beku.

Penyelidiknya, Dr Tan Geok Hun berkata, CFFC dilengkapi peti sejuk aliran udara lamina dan inkubator yang membekukan sistem kering bagi pemeliharaan jangka panjang.

Katanya, mereka memohon dua teknik, iaitu pemeliharaan dan pembekuan atau pengeringan, yang sekali gus menjadikan tempe, nagat, nata dan dadih bukan saja tahan lama, malah selamat dimakan.

CFFC ialah program biopemproses Pusat Penyelidikan Bioteknologi MARDI, yang dimulakan sejak akhir tahun lalu, dengan objektif utama unit itu untuk
mengekal dan menguruskan pertindihan budaya fungsi yang disediakan mikrob makanan di institut penyelidikan berkenaan.

“CFFC juga berhasrat untuk menyediakan kemudahan untuk penyelidikan dan makmal pengajaran untuk penyelidik universiti dan pihak yang berkepentingan,” katanya kepada Varsiti di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Teknologi itu bermatlamat mewujud dan mengekalkan budaya mikrob makanan berfungsi dalam satu sistem piawaian menepati Standard Operasi (SOP) dan pensijilan ISO 9001:2008 di MARDI.

Pusat berkenaan juga membangunkan katalog dalam talian untuk budaya makanan berfungsi bagi menyokong R&D produk bioteknologi yang dinilai tambah melalui biopemprosesan.

Dr Tan berkata, teknologi itu turut menyediakan pemendapan selamat untuk mikrob budaya makanan berfungsi bagi merangsang dan menyokong kajian serta kerja penyelidikan yang berkaitan dengan kepelbagaian mikrob dan taksonomi, selain menyokong dan berkhidmat sebagai pembekal perkhidmatan kepada pihak berkepentingan tempatan.

“Kami menyediakan perkhidmatan latihan kepada pemeliharaan jangka panjang sumber mikrob, meliputi bakteria yis dan kulat serta menyediakan pemeliharaan dan penyelenggaraan jangka panjang budaya CFFC. Projek yang dimulakan awal tahun ini, akan memberikan perkhidmatan kepada penyelidik dan pihak berkepentingan, untuk manfaat industri makanan negara,” katanya.

(Sumber dipetik dari Berita Harian)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: