Galak tanaman sepadu bagi tambah hasil petani

KUALA LUMPUR 19 Dis. – Kementerian Pertanian dan Asas Tani sentiasa menggalakkan petani untuk melaksanakan program tanaman bersepadu (integrated farming) bagi meningkatkan pendapatan mereka.

Timbalan Menterinya, Datuk Chua Tee Yong berkata, ketika ini, kementerian memberi tumpuan kepada projek penanaman kelapa yang turut ditanam dengan tanaman lain seperti koko, kopi, pisang, tembikai, nenas dan jagung.

“Statistik menunjukkan pendapatan penanam kelapa ialah RM5,900 sehektar setahun sahaja ketika ini.

“Namun apabila ada tanaman tambahan, pendapatan mereka meningkat hingga ke RM9,000 setahun mengikut tanaman bercampur yang ditanam,” katanya pada sidang Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Azian Osman yang meminta penjelasan perancangan kementerian bagi melaksanakan program tanaman bersepadu.

Menurut Tee Yong, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) turut menggariskan beberapa contoh modul tanaman bercampur yang boleh membantu petani menambahkan pendapatan mereka.

Menjawab soalan tambahan Azian yang bertanyakan jumlah petani atau ladang yang terlibat dalam tanaman bersepadu serta sudah berjaya, katanya, ketika ini terdapat 57 projek dengan keluasan keseluruhan 332 hektar telah diusahakan secara bersepadu antara kelapa bersama tebu, pisang dan nenas.

“Namun apa yang paling penting ialah bimbingan bagi memastikan tanaman kelapa tumbuh dan sentiasa mengeluarkan buah sementara pengeluaran tebu dan pisang pula tidak terjejas,” ujarnya.

Tambah beliau, kerajaan juga telah mengenal pasti 57 syarikat bagi mengusahakan tanaman kelapa sawit dan haiwan ternakan dengan peruntukan sebanyak RM31.4 juta pada tahun ini.

(Sumber dipetik dari Utusan Online)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s