Simpanan baka asas padi mencukupi bagi penanaman semula

Pesawah tidak perlu bimbang sekiranya kawasan penanaman padi mereka terjejas akibat banjir kerana Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) mempunyai bekalan baka asas tanaman itu yang mencukupi bagi tujuan penanaman semula.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Abd Shukor Abd Rahman berkata, tindakan itu sebagai persediaan bagi kawasan penanaman padi yang terjejas akibat banjir, kerana memerlukan baka asas baru untuk dibiakkan menjadi benih sah sebelum digunakan untuk membuat semaian semula selepas hasil padi sedia ada rosak ditenggelami air.

Menurutnya, bekalan baka asas dalam simpanan MARDI mencukupi sehingga dua musim ke hadapan yang boleh digunakan ketika menghadapi sebarang perubahan iklim tidak menentu, seterusnya bagi mengatasi masalah kekurangan makanan pada masa akan datang.

“Dalam setahun, kami keluarkan 250 tan bekalan baka asas dalam simpanan kami, yang digunakan jabatan pertanian untuk dibiakkan menjadi benih sah,” katanya ketika ditemui seiepas perasmian Hari Inovasi MARDI 2011 di Dewan MAEPS di sini semalam.

Beliau berkata, pihaknya mementingkan simpanan bekalan padi yang mencukupi memandangkan hasil tanaman itu adalah jaminan keselamatan makanan negara berbanding hasil tanaman bagi sumber makanan lain.

Sementara itu, sempena sambutan Hari Inovasi MARDI tahun ini, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar hadir melancarkan Geran MyMARDI InnoFund, yang ditubuhkan bagi menggalakkan penjanaan idea yang membawa kepada penemuan, penciptaan teknologi dan kaedah inovatif dalam penyelidikan, pemindahan teknologi dan operasi.

Dr Abd Shukor berkata, pihaknya menyedari keupayaan kakitangan MARDI daripada kumpulan sokongan yang mampu menjana teknologi seperti pegawai penyelidik lain yang terlatih dan berpengetahuan tinggi.

“Menerusi geran ini, kami menyediakan jumlah dana sehingga RM2 juta, dan setiap yang terpilih dalam program ini boleh menerima RM5 000 hingga RM 10 000 seorang, mengikut kepentingan dan keperluan dalam setiap inovasi dicadangkan. Pihak kami akan membuat penilaian ke atas setiap cadangan penyelidikan dihantar sebelum memilih penerima dana ini untuk digunakan bagi meningkatkan aktiviti penyelidikan mereka,” katanya.

(Sumber dipetik dari Harian Metro)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s