Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

BINTULU – Sektor pertanian negara akan diperkasakan dengan pengenalan Dasar Agro Makanan Negara dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) melalui penetapan strategi tertentu ke arah mewujudkan negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. Ahli Dewan Negara, Senator Pau Chiong Ung berkata, sektor pertanian perlu berkembang maju seiring dengan sektor lain supaya pendapatan dan taraf hidup rakyat di negara ini terus meningkat.

Justeru, katanya, ini merupakan satu tanggungjawab semua untuk memastikan sektor pertanian terus berkembang, berdaya maju dan menjadi penyumbang utama kepada pendapatan dan pertumbuhan ekonomi negara. “Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sentiasa mengambil berat saranan kerajaan itu dengan memodenkan sektor pertanian yang ada dan salah satu caranya ialah melalui penggunaan teknologi terkini yang dapat meningkatkan pengeluaran dan kualiti, mengurangkan kos sekali gus meningkatkan daya saing,” ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa berucap mewakili Ahli Parlimen Bintulu merasmikan Hari Mesra Pelanggan Stesen MARDI Bintulu di Medan Sentral Pusat Komersial Asyakirin di sini, semalam. Katanya, MARDI telah meningkatkan usaha menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) sejak 40 tahun lalu untuk menjana teknologi serta penemuan penyelidikan yang dapat merealisasikan hasrat itu. “MARDI juga telah menjana banyak teknologi agro makanan dan telah menjadi perintis teknologi agro teknologi yang diiktiraf. Sehingga kini MARDI telah menjana dan menghasilkan pelbagai teknologi yang telah dikomersial dan dipindahkan kepada golongan sasaran,” katanya sambil menambah program itu berjalan baik dan berkesan.

Menurutnya lagi, program khidmat nasihat, latihan teknikal, usahawan bimbingan teknologi MARDI dan program anak angkat memainkan peranan aktif dalam membantu menjayakan program pemindahan teknologi supaya taraf hidup kumpulan sasar dan sosioekonomi rakyat yang terlibat dapat dipertingkatkan. “Disebabkan itu penubuhan Stesen MARDI Bintulu pada tahun 2003 diharap dapat menyumbang ke arah merealisasikan hasrat ini. “Dengan digerakkan oleh 24 pegawai dan staf lainnya di stesen ini maka aktiviti penyampaian perkara berkaitan kepada penduduk setempat akan lebih berkesan,” jelasnya.

Terdahulu, pelbagai program diadakan dalam program itu antaranya pameran teknologi, jualan biji benih, klinik usahawan, demonstrasi, randau teknologi, jualan produk usahawan dan hasil pertanian. Turut hadir, Ketua Pengarah MARDI Datuk Dr Abdul Shukor Abdul Rahman, Setiausaha Politik Ketua Menteri Sarawak Wilson Nyabong Ijang, Pengarah MARDI Sarawak Mohammad Noor Adros Yahya dan Pengarah Pusat Promosi dan Pembangunan Teknologi Malaysia, Jamaludin Salim.

(Sumber dipetik dari The Borneo Post Online)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: