R&D Perlu Dalam Menjayakan Industri Agromakanan

SERDANG, 6 Disember – Usaha mentransformasikan industri agromakanan sebagai sektor moden dan berteknologi tinggi perlu disokong dengan aktiviti kajian dan pembangunan (R&D) dan inovasi yang mantap, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.

Beliau berkata ini penting bagi meningkatkan produktiviti serta mengurangkan kos pengeluaran pertanian di negara ini.

“Kejayaan dasar agromakanan negara amat bergantung kepada usaha pengkomersilan R&D dan membangunkan produk inovasi dengan meningkatkan lagi kolobarasi R&D dengan pihak industri.

“Bagi memacu R&D yang berorentasikan pasaran, kerjasama pintar antara agensi penyelidikan kerajaan dan institusi pengajian tinggi dengan industri perlu digiatkan lagi bagi memastikan pemindahan dan pengkomersilan R&D yang lebih lancar,” katanya semasa merasmikan Hari Inovasi MARDI 2011 di sini hari ini.

Pada majlis itu Noh turut melancarkan geran MyMARDI InnoFund bernilai RM2 juta bagi menggalakkan warga MARDI menjana idea yang boleh membawa kepada penemuan dan penciptaan teknologi dan kaedah yang inovatif dalam penyelidikan, pemindahan teknologi dan operasi.

Di samping itu, beliau menyarankan supaya Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia itu dan agensi berkaitannya mencari sumber kewangan dan dana daripada sektor swasta seperti yang dilakukan oleh agensi pertanian negara luar.

Beliau turut menyampaikan 22 anugerah inovasi khas kepada warga MARDI yang telah menyumbang kepada kecemerlangan institut berkenaan.

(Sumber dipetik dari Bernama)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s