MARDI Atasi Masalah Harga Durian

JOHOR BAHRU – Isu lambakan durian sehingga mengakibatkan penurunan harga yang ketara, kini mampu diatasi oleh Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (MARDI). Pengarah MARDI Johor, Saniah Kormin berkata, menyedari potensi durian yang dikenali sebagai ‘raja buah’ itu, pihaknya telah melaksanakan beberapa siri penyelidikan, termasuk pembangunan varieti baharu, teknologi lepas tuai dan pengendalian durian bagi pasaran eksport.

Menurutnya, beberapa klon baharu durian seperti MDUR 78 dan MDUR 79 bagi memenuhi permintaan penanaman secara komersial dan cita rasa penggemar durian segar berjaya dihasilkan. “Pengeluaran durian dalam bentuk separa proses bukan sahaja dapat membantu mengatasi masalah lambakan dan penurunan harga, malah berupaya meningkatkan harga pasaran menerusi hasil nilai tambah yang lebih berkualiti sesuai bagi pasaran tempatan dan eksport. “Hasilan separa proses adalah dalam bentuk durian yang diproses secara minimum, durian sejuk beku, durian sejuk-dingin dan puri durian sama ada dalam bentuk sejuk beku atau sejuk dingin,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Menurutnya, pemerosesan minimum adalah kaedah yang digunakan untuk mengekalkan sifat segar buah-buahan dalam bentuk sedia. Katanya, satu daripada kaedah pemerosesan minimum ialah pembungkusan atmosfera terubah suai (MAP) yang sesuai untuk penyimpanan durian selama tiga minggu bagi memastikannya tetap berkualiti dan segar. “Durian daripada variety D24 yang mempunyai isi tebal, tekstur pejal dan halus, rasa manis, lemak dan sedikit pahit berjaya disejuk beku secara kriogenik tanpa menjejas mutunya. “Pengeksport juga tidak perlu menanggung kos pengangkutan terlalu tinggi kerana ulas-ulas durian sahaja yang dieksport. Proses sejuk beku secara kriogenik adalah kaedah terbaharu menggunakan cecair nitrogen,” katanya.

Saniah memberitahu, durian sejuk beku amat sesuai untuk eksport dan pasaran tempatan sebagai bahan mentah utama dalam pembuatan produk berasaskan durian khususnya pada luar musim. Katanya, apa yang dilakukan oleh MARDI adalah isi durian diasingkan daripada biji dengan menggunakan mesin dan kemudian dihancur menggunakan mesin penghancur. Puri durian kemudian dipaketkan, dipastur pada suhu 90 darjah celsius selama 10 minit dan kemudian disejuk beku pada suhu sekurang-kurangnya 180 celsius untuk kegunaan seterusnya.

Beliau berkata, pemprosesan puri untuk penyimpanan yang lama perlu menggunakan buah yang berkualiti supaya produk yang dihasilkan tidak terjejas rasa atau mutunya walaupun disimpan sehingga satu tahun.

(Sumber dipetik dari Utusan Online)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s