Tanaman Padi Maswangi diperluas

RANTAU PANJANG 11 Nov. – Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menyasarkan kawasan seluas 10,000 hektar di seluruh negara bagi mengusahakan tanaman padi Maswangi (MRQ74) menjelang 2020.

Timbalan Ketua Pengarah MARDI (Pemindahan dan Pengkomersialan Teknologi), Datuk Dr. Masri Muhamad berkata, melalui projek tersebut negara dapat mengurangkan hampir separuh kos pengimportan beras jenis Basmathi dan Maswangi untuk kegunaan tempatan setiap tahun.

“Berdasarkan statistik, kita mengimport kira-kira 30,000 tan metrik setahun beras jenis Basmathi melibatkan nilai kira-kira AS$1,000 (RM3,200) satu tan. Manakala beras wangi pula hampir 100,000 tan metrik setahun,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Hari Ladang Penuaian Padi Maswangi (MRQ 74) di bendang Guchil dekat sini, semalam.

Seramai lapan peserta terlibat dengan penanaman padi Maswangi di Bendang Guchil membabitkan kawasan seluas 34 hektar akan menikmati hasil yang diusahakan sejak Julai lalu.

Hadir sama, Pengarah MARDI negeri, Aminah Abdullah dan Pengarah Penyelidikan Padi dan Tanaman Industri, Dr. Sariam Othman.

Masri berkata, MRQ 74 merupakan varieti Maswangi yang mempunyai kelebihan dengan kandungan gula di bawah 40 peratus berbanding varieti lain.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, di negeri Kelantan, MARDI menyasarkan kawasan seluas 800 hektar bagi melaksanakan projek tersebut menjelang 2020.

Katanya, dalam masa terdekat ini, MARDI telah menyasarkan kawasan seluas 200 hektar melibatkan tiga jajahan iaitu Jeli, Machang dan Tanah Merah untuk memulakan projek tersebut yang dijangka bermula akhir bulan ini.

Beliau berkata, MARDI mempunyai rangkaian agensi tertentu untuk menguruskan pemasaran pengeluaran padi dan beras tersebut.

“Malah petani atau pengusaha akan diberi tawaran istimewa dari segi harga nya berbanding harga beras-beras biasa,” katanya.

(Sumber dipetik dari Utusan Malaysia Online – Timur)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s