Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

Pada 9 November 2011, sebuah program Memasyarakatkan MARDI telah diadakan di stesen MARDI Kuala Linggi, Melaka.

Antara aktiviti-aktiviti utama yang dijalankan adalah mengadakan kursus dalam Teknologi Pengeluaran Tanaman Nilam dan Teknologi Dalam Pengekstrakan Minyak Pati Serta Potensi Dalam Industri.

Kursus-kursus ini telah disampaikan oleh Encik Wan Zaki bin Wan Mamat selaku Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan Padi dan Tanaman Industri (RIC) serta Tuan Hj. Ahmad bin Wahab, Pegawai Penyelidik Prinsipal. Tetamu dan peserta yang menghadiri adalah seramai 24 orang, terdiri daripada usahawan, kakitangan agensi kerajaan dan pelajar Universiti di sekitar Kuala Linggi dan Melaka serta 30 orang Pegawai dan kakitangan MARDI.

Para peserta telah didedahkan dengan cara-cara semaian Nilam, penanaman serta tempoh matang boleh dituai bagi tujuan penyulingan minyak pati. Mereka juga diberi pengetahuan berkenaan teknologi penyulingan minyak pati, komponen minyak pati dan potensi minyak pati dalam industri. Selain itu, mereka turut dibawa melawat tempat seperti Rumah Pengeringan Suria, Kilang Perintis Minyak Pati, Makmal Penyulingan Berperingkat, Makmal Kawalan mutu Minyak Pati dan Kilang Perintis Pembangunan Produk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: