Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

Mula tanam cili angkasa

PUTRAJAYA: Cili angkasa yang diberi nama MC 11 daripada biji benih, dibawa pulang dari Stesen Angkasa Antarabangsa ISS. Ia dipercayai lebih berkualiti serta tahan daripada serangan penyakit dan bakal dihasilkan pada akhir tahun ini.

Sebanyak 100 gram atau 20 000 biji benih dari ISS itu adalah daripada baka cili tempatan, yang menerima pendedahan persekitaran mikrograviti dan radiasi angkasa selama tiga bulan melalui program Space Seed.

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili berkata program penghantaran biji benih ke angkasa itu membabitkan kerjasama dengan Agensi Penerokaan Angkasa Jepun (JAXA).

Menurutnya, biji benih yang dibawa balik ke bumi pada 1 Jun lalu itu, kini menjalani ujian pemerhatian percambahan di tapak semaian Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di Serdang. Ujian ini menunjukkan perkembangan baik di mana kesan pendedahan radiasi angkasa dipercayai menjadikan biji benih itu lebih tahan penyakit, katanya pada majlis pelancaran sambutan ulang tahun Program Angkasawan Negara Ke 4 (Supan 4) di sini semalam.

Hadir sama adalah Timbalan Menterinya, Datuk Dr Fadillah Yusof; Ketua Setiausaha Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Madinah Mohamad; Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Dr Mustafa Din Subari; Ketua Pengarah MARDI, Datuk Dr Abd Shukor Abd Rahman, dan Pengarah Kibo Utilization Office For Asia JAXA, Shigeki Kamigaichi.

(Sumber dari Harian Metro)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: