MARDI sebagai penerima Islamic Development Bank (IDB) Prizes

Jeddah (Arab Saudi), 29-30 Jun – MARDI telah diisytiharkan sebagai penerima Islamic Development Bank (IDB) Prizes for Science and Technology 2011 Kategori Pertama.

Anugerah ini mengiktiraf sumbangan MARDI kepada masyarakat dan ummah dalam perkara-perkara berikut:

 • Mengeluarkan varieti-varieti padi berhasil tinggi di mana liputan penggunaan adalah melebihi 90% kawasan penanaman padi di Malaysia. Ianya secara langsung telah berjaya meningkatkan pengeluaran padi dan beras negara serta meningkatkan pendapatan petani
 • Membangunkan usahawan-usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dalam bidang pemprosesan makanan sehingga boleh memasuki pasaran eksport. Sehingga 2010, sebanyak 48 syarikat IKS bimbingan MARDI telah berjaya mengeskport produk mereka dengan jumlah jualan tahunan semua syarikat ini bernilai RM77 juta.
 • Sumbangan yang paling menonjol ialah melalui penglibatan Marditech Corporation Sdn Bhd iaitu anak syarikat MARDI dalam kerja-kerja konsultansi dan pengurusan projek di beberapa negara ahli IDB antaranya:
  1. Brunei Darulsalam – Pembangunan pengeluaran makanan tradisional
  2. Nigeria – Pembangunan tanaman padi serta pengurusan projek
  3. Afghanistan – Pembangunan sistem pemprosesan serta pengeringan  buah-buahan
  4. Syria – Pembangunan sistem pengendalian lepas tuai buah-buahan

Di atas kemenangan ini, MARDI telah menerima hadiah wang tunai USD100,000, piala dan juga sijil kemenangan. Yang lebih membanggakan juga, Ketua Pengarah MARDI juga telah dipilih mewakili Malaysia untuk memberikan ucapan mewakili pemenang-pemenang lain dari Iran dan Bangladesh dalam majlis penganugerahan tersebut.

Sebelum ini, wakil pihak IDB telah pun mengadakan perbincangan dengan MARDI pada 19 Julai 2011 yang lalu. Dalam perbincangan ini, MARDI telah mengemukakan beberapa cadangan seperti latihan dan khidmat perundingan serta pengurusan projek pertanian yang akan dipertimbangkan pembiayaannya oleh pihak IDB.  Tujuan utama ialah untuk meningkatkan pencapaian ekonomi negara-negara ahli IDB

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s