Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

Serdang, 22 Julai – Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mencatat kejayaan terbaik dalam kemenangan kesemua teknologi iaitu 11 teknologi yang dipertandingkan di ITEX 2011 baru-baru ini.  Bukan itu sahaja, MARDI turut diisytiharkan sebagai penerima Islamic Development Bank (IDB) Prizes for Science and Technology 2011 bagi kategori pertama. Menurut Y.B Datuk Seri Noh b. Haji Omar, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, kejayaan MARDI di persada antarabangsa ini adalah hasil daripada sokongan padu Kementerian yang sentiasa menggalakkan penyertaan sebegini yang bukan sahaja mengharumkan nama Institusi malah membawa nama negara.

Kemenangan 11 teknologi MARDI di ITEX berjaya menggondol 5 pingat emas, 5 pingat perak dan 1 gangsa. 5 daripadanya juga menerima Malaysian Innovative Product Award. Selain itu, MARDI turut menerima 5 Anugerah Khas Juri.  Paling membanggakan adalah teknologi Immuno-Gold Biosensor Strip For The Detection Of Tetracycline In Poultry Industry, yang menerima pingat emas dan juga dua Anugerah Khas Juri. Manakala teknologi Phage-based Biopesticide for Plant Diseases oleh Dr Tan Geok Hun telah menerima Anugerah Khas Juri bagi Best Women Invention daripada World Intelectual Property Organisation (WIPO).

Penerimaan Anugerah IDB Prizes 2011 di Jeddah juga merupakan satu pengiktirafan terbaik yang diterima oleh MARDI. Kemenangan MARDI bagi Anugerah tersebut adalah berdasarkan peranan MARDI yang berjaya mengeluarkan varieti-varieti padi berhasil tinggi dengan liputan penggunaan melebihi 90% kawasan penanaman padi di Malaysia.

Selain itu, peranan MARDI dalam pembangunan usahawan-usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dalam bidang pemprosesan makanan juga menjadi faktor utama pemilihan MARDI untuk Anugerah IDB. Sumbangan yang paling menonjol juga adalah penglibatan MARDITech Corporation Sdn Bhd (anak syarikat MARDI) yang dalam kerja-kerja konsultansi danpengurusan projek di beberapa negara ahli IDB seperti Brunei Darulsalam, Nigeria, Afghanistan dan juga Syria.

Turut hadir adalah Y.Bhg Dato’ Mohd Mokhtar Ismail, Pengerusi MARDI dan Y.Bhg Datuk Dr Abd Shukor Abd Rahman, Ketua Pengarah MARDI.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: