Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

SEMERAH – Projek Key Performance Indeks (KPI) yang dikelolakan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Negeri Johor buat pertama kalinya berjaya membangunkan ekonomi penduduk di daerah ini.

Projek KPI yang dijalankan ini bermula Oktober setahun lalu melibatkan penduduk yang mempunyai pendapatan RM270 hingga RM1,600 bagi membolehkan MARDI bertindak untuk membangunkan ekonomi golongan ini.

Pengarah MARDI Negeri Johor, Jamadon Bahari berkata, Projek KPI ini adalah program pertama kali yang diadakan dengan memilih Batu Pahat sebagai destinasi pertama untuk menjayakan projek ini.

Menurutnya, tujuan utama projek KPI adalah untuk membasmi kemiskinan tegar terutamanya penduduk di luar Bandar dan disenaraikan dalam senarai e-kasih yang berpendapatan rendah.

“Sebanyak 100 penduduk yang dikategorikan sebagai miskin tegar dipilih untuk menjayakan projek ini bagi membantu mereka meningkatkan pendapatan ,” katanya beliau.

Menurutnya, di bawah Projek KPI ini, terdapat enam lagi projek MARDI dibahagikan mengikut kesesuaian tempat serta minat mereka agar golongan ini berurusan secara terus dengan MARDI.

“Antara projek yang dijalankan adalah Indeks Asas Tani (IAT), Projek Ayam Kampung (Kacukan), Projek Cendawan dan ikan keli.

“Manakala, Projek Tanaman Fertigasi iaitu tanaman menggunakan sabut kelapa turut dilaksanakan dan Perniagaan Tani membantu golongan yang layak menerima motosikal roda tiga untuk memudahkan jualan,” katanya.

Menurutnya, seramai 100 peserta dipilih dari Parlimen Batu Pahat (Dun Rengit dan Senggarang) dan Parlimen Parit Sulong (Dun Semerah) dan dibahagikan mengikut minat bagi menambah pendapatan.

“Semua golongan yang terlibat dalam Projek KPI ini juga dibantu dari segi produk serta tanaman yang berkaitan pertanian secara percuma tanpa dikenakan sebarang bayaran.

“Malahan, MARDI juga turut menyediakan segala kemudahan berkaitan dengan projek KPI ini agar mereka tidak perlu mengeluarkan wang,” katanya yang juga turut mengatakan bahawa setiap penerima bantuan ini diterima secara berperingkat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semerah, Datuk Ariss Samsuddin berkata, beliau menyokong segala usaha yang dilakukan dalam konteks pertanian ini bagi membolehkan golongan miskin tegar mempertingkatkan ekonomi mereka.

Menurut, ini juga satu langkah bijak kerana usaha MARDI memilih penduduk miskin tegar ini mampu menarik mereka keluar dari kategori yang disenaraikan dalam e-kasih.

“Saya menyokong sepenuhnya usaha ini dan mungkin dengan cara begini, kita sudah memberi peluang untuk berniaga kerana segala modal serta keperluan ditanggung sekali gus pendapatan mereka dapat dipertingkatkan.

Sementara itu, Ahmad Selamat, 55, antara 36 penerima Projek Ayam Kampung (Kacukan) berkata, dia gembira mendapat bantuan Mardi kerana segala kemudahan berkaitan penternakan ayam disediakan.

“Ini satu usaha yang dapat membantu golongan seperti saya yang mempunyai minat dalam perusahaan ini tetapi tidak mempunyai modal,” katanya.

(Sumber dipetik dari Sinar Harian)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: