Mesyuarat Legato Bermula Di Pulau Pinang

Mesyuarat dan bengkel pertama “Land-use Intensity and Ecological Engineering – Assessement Tools For Risks and Opportunities in Irrigated Rice Based Production Systems” (Legato) dilancarkan di Georgetown pada 14 Jun dengan penyertaan daripada pelbagai institusi penyelidikan antarabangsa.

Acara tiga hari itu dianjurkan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian (Mardi) dengan kerjasama Centre for Environmental Research (UFZ), International Rice Research Institute (IRRI) dan Centre for Agricultural Bioscience International, Southeast and East Asia (CABI).

Legato 2011 dilancarkan oleh Ketua Pengarah Mardi Datuk Dr Abdul Shukor Abdul Rahman. Logo Legato turut dilancarkan pada majlis itu.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Antarabangsa dan Koordinator Projek Prof Dr Josef Settele berkata Legato merupakan konsortium antarabangsa dianggotai 22 institusi penyelidikan dari tujuh negara iaitu Jerman, Malaysia, Vietnam, Filipina, United Kingdom, Bulgaria dan Sepanyol.

Beliau berkata penubuhannya berobjektif menggalakkan pembangunan jangka panjang dan mampan bagi sawah padi dengan sistem pengairan dalam menghadapi risiko akibat daripada pelbagai aspek perubahan global.

Katanya projek penyelidikan juga bercadang untuk menentukan kuantiti pergantungan kepada fungsi ekosistem dan perkhidmatan yang dijana di tiga buah negara di Asia Tenggara iaitu Skim Pengairan Muda (Malaysia), Delta Mekong di Selatan dan kawasan Red River Valley dari Sapa ke Hanoi (Vietnam) dan dari Utara ke Luzon (Filipina).

(Sumber dipetik dari BERNAMA)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s