Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia

Brosur/Senarai Kursus dan Latihan Teknikal yang dianjurkan MARDI untuk tahun 2013 boleh didapati pada pautan ini. Sila lawati ; http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2013 untuk maklumat lanjut.

About these ads

Comments on: "Kursus & Latihan Teknikal MARDI 2013" (279)

  1. Bilakah kursus penanaman cendawan di adakan.

    • Untuk tahun 2013, kursus tersebut tidak ditawarkan. Dicadangkan menghubungi En Yaseer Suhaimi di talian 017-3052951 untuk mendapatkan khidmat nasihat. Terima kasih

  2. Tuan/puan,
    Bilakah kursus luar jadual “Pemprosesan Hasilan Soya (susu, taufufah & tauhu) akan diadakan? Terima kasih.

  3. sulastri said:

    bilakah ada kursus tisu kultur orkid diadakan…

    • Kursus “Pembiakan Tanaman Okid secara tisu kultur ‘ akan diadakan pada 22-26/4/2013. Sila memohon dengan melayari laman web (www.mardi.gov.my), lihat di bawah tajuk ‘Kursus dan Latihan Teknikal’ atau hubungi talian 03-8943 7238/7221

      • sulastri said:

        sya telah mmohon kursus ini…dan telah mghantar borang penyertaan bersama rakan2 tp telah ditunda pada 10-14 june jd pertanyaan sya d sini adakah kursus itu akan diadakan nnti atau akan di tunda lagi sbb perkara yg blum sya buat ialah mnempah tiket penerbangan …sya x mau sperti thun 2010 brulang lg…kmi dah smpai pun di mardi tp kursus itu x jlankan kerana x cukup orang….

      • Pihak admin sarankan agar cik/puan/tuan terus segerakan menghubungi pihak Pusat Perkhidmatan Teknikal untuk tujuan konfirmasi agar tiada berlaku kesilapan pada masa akan datang. Hubungi : 03-8943 7888 / 7238 / 7221 atau faks : 03-8948 2216. Atau anda juga boleh emel kepada : faridams@mardi.gov.my / scha@mardi.gov.my / elatihan@mardi.gov.my ..Terima kasih

        Layari mikro web Latihan Teknikal di http://elearn.mardi.gov.my

  4. adibyusof said:

    saya siswa yang menganggur, dan amat berminat menternak ayam kampung tetapi kesukaran memdapatkan baka ayam berkualiti memjadi penghalang.dengan siapa saya harus berhubung untuk memdapatkan baka anak ayam ??

    • Anak ayam kampung MARDI boleh diperolehi dari Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang sahaja. Segala pembelian anak ayam kampung perlulah ditempah terlebih dahulu dan perlu menunggu giliran. Anak ayam perlu diambil sendiri di Stesen MARDI Muadzam Shah setelah tempahan anak ayam telah sedia.
      Harga minimum anak ayam adalah RM1.80/ekor. Mohon untuk terus hubungi Pegawai Penyelidik berkenaan dengan pertanyaan tuan;

      Azlina Azma Binti Ismail Affendee
      Pegawai Penyelidik
      Program Peningkatan Baka (LR02)
      Pusat Penyelidikan Ternakan Strategik
      Stesen MARDI Muadzam Shah
      Pahang Darul Makmur
      Tel: 09-452 2220
      Faks: 09-452 3314

      • azril bin othman said:

        Boleh saya dapatkan baka induk ayam kampung mardi

      • Layari : untuk info. Untuk makluman, Untuk makluman, stok ayam kampong hanya ada di stesen MARDI Muadzam Shah Pahang. Untuk membuat tempahan atau mengetahui stok anak ayam mohon Tuan hubungi;

        Pegawai: AZLINA AZMA BINTI ISMAIL AFFENDEE
        Email: einazma@mardi.gov.my
        PUSAT PENYELIDIKAN TERNAKAN STRATEGIK STESEN MARDI MUADZAM SHAH
        No tel: 09 455 2220
        Sekian, terima kasih.

      • muhamad nazry said:

        salam berasal dari sarawak…saya berminat untuk memula kan pernakan ayam reban tertutup .saya ingin mengikuti kursus perternakan ayam reban tertutup.di sarawak ada tak MARDI menganjurkan kursus tersebut?

      • - Untuk makluman, MARDI hanya menganjurkan kursus penternakan ayam kampong dan ayam pedaging. Kursus tersebut biasanya diadakan di Serdang. Tiada kursus teknologi penternakan yang di adakan di Stesyen MARDI di Sarawak.

      • ahmad fauzi said:

        salam… saya menternak ayam kampung berjumlah 400 ekor…di mana sy boleh mndapat khidmat nasihat atau sesuatu bantuan untuk mnambahkn lagi kerjaya sy untuk menternak ayam kampung?? dan di mana boleh sy dapat tahu kursus2 berkenaan penternakkn haiwan.. tq

      • Wsalam. Pihak MARDI ada menyediakan latihan berkenaan dengan penternakan ayam kampung dan ayam pedaging pada 10-13 Feb 2014 ini di Serdang.
        Muat turun senarai brosur, senarai kursus, maklumat promosi serta borang permohonan di laman web MARDI seperti berikut untuk tahun 2014 :

        Laman Web MARDI : http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2014
        e-Mail/telefon Pusat Perkhidmatan Teknikal MARDI : 03-8943 7888 / 7238 / 7221 faridams@mardi.gov.my / scha@mardi.gov.my / elatihan@mardi.gov.my

  5. SAYA NAK TAHU DI MARDI ADA KURUSUS MEMPROSES CILI BOH TAK?

    • Boleh mohon mengikuti kursus luar jadual -‘ Pemprosesan Pelbagai jenis sos’ . Sila mohon dengan melayari laman web (www.mardi.gov.my) -lihat di bawah tajuk -‘Kursus dan latihan teknikal’ atau hubungi talian 03-8943 7238/7221 untuk pertanyaan lanjut

  6. ingin menyertai kursus ternakan ayam pedaging dalam masa terdekat…. memerlukan bantuan pihak MARDI.

    • Kursus berjadual ” Penternakan ayam pedaging telah pun dijalankan pada 18-21Feb. Dicadangkan memohon kurusus luar jadual dengan melayari laman web (www.mardi.gov.my) -lihat di bawah tajuk -‘Kursus dan latihan teknikal’ atau hubungi talian 03-8943 7238/7221 untuk pertanyaan selanjutnya

      • Nurzillah said:

        Bila lagi kursus penternak ayam daging akan diadakan.

      • Salam cik/puan. Untuk kursus berkenaan, masih akan dijalankan di dalam Senarai Kursus Luar Jadual pada tarikh yang akan ditentukan. Mohon untuk muat turun jadual seperti dalam pautan yang disediakan ini, atau layari untuk informasi lain. Sekiranya ada pertanyaan lain, terus hubungi pusat latihan melalui no tel, emel dan alamat yang tertera dari laman tersebut.

  7. saya ingin menternak lembu daging dan lembu susu.tapi tiada pengalaman.ingin mendapat kursus daripada mardi.

    • Kursus berjadual Penternakan lembu pedaging telah dijalankan pada 25/3. Boleh memohon mengikuti kursus luar jadual ‘ Pentenakan lembu pedaging secara fidlot dengan melayari laman web (www.mardi.gov.my) -lihat di bawah tajuk -‘Kursus dan latihan teknikal’ atau hubungi talian 03-8943 7238/7221 untuk pertanyaan selanjutnya

      • salam… saya orang pendang ingin menternak lembu secara fidlot saya dah siap kertas kerja saya… perlukah saya mehantar kertas kerja saya ke jabatan haiwan negeri sebelum saya mehantar ke agro bank… saya berminat sangat untuk ceburi bidang penternakan lembu… tolong beri nasihat dan tunjuk ajar…

      • Saudara, dicadangkan supaya berurusan dan berhubung dengan pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk mendapatkan nasihat berkenaan perkara tersebut. Untuk makluman, MARDI bukan di bawah jabatan tersebut.

  8. Saya ingin tahu maklumat lanjut tentang MARDI AgroExpert Chili.

    Adakah Mardi menyediakan kursus penanaman chili ini? Ingin menyertai jika ada.

    Dan, bagaimanakah saya boleh mendapatkan bekalan benih untuk perusahaan penanaman cili Agro Expert?
    Terima kasih..

    • Assalamualaikum/Salam Sejahtera,

      MARDI AgroExpert Chili. merupakan satu sistem rujukan untuk tanaman cili yang merangkumi segala aspek agronomi tanaman cili termasuklah unjuran tunai. Berkenaan kursus penanaman cili pula, Cik Zaiza boleh melayari http://elearn.mardi.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat berkenaan kursus – kursus yang dianjurkan oleh MARDI. Bagi bekalan benih pula, Cik Zaiza boleh menghubungi Unit Biji dan Baka MARDI atau mengunjungi kedai – kedai pertanian yang berdekatan.

  9. salam. saya berminat untuk menyertai kursus membuat jeli dari rumpai laut dan memasarkan secara komisial.

    • MARDI tidak ada menganjurkan kursus jeli dari rumput laut.Walau bagaimana pun, pihak MARDI akan menganjur Kursus ‘Pemprosesan jeli Konfeksioneri Jenis Pektin, Gelatin dan Tanpa Gula.

      • Salam, Boleh berikan saya maklumat lanjut tentang kursus ini. Saya berminat untuk mengikuti kursus ini. Terima Kasih

      • Walaikumsalam Cik/Puan Nur,

        KURSUS : Pemprosesan Jeli Konfeksioneri Jenis Pektin, Gelatin Dan Tanpa Gula diadakan selama 3 hari bertempat di Serdang dengan kadar yuran yang dikenakan berharga RM900. Bagaimanapun, kursus ini adalah di bawah ‘Kursus Luar Jadual’. Kursus hanya dilaksana sekiranya jumlah peserta mencapai 15 orang atau lebih. Mohon cik/puan hubungi talian 03-8943 7238/7221, email; scha@mardi.gov.my untuk maklumat yang lebih terpeinci. Sekian, Terima kasih

  10. m.shukri bin hashim said:

    kursus buat mee sanggl kering ada tak?tq.

    • Ada – salah satu produk yang ditawarkan dalam Kursus luar jadual ‘Pemprosesan Hasilan Mi( mi kolok, mi sanggul, mi kering dan mi ikan) yang akan diadakan di Kucing. Berminat, sila layari laman web (www.mardi.gov.my), lihat di bawah tajuk Kursus dan latihan teknikal atau hubungi talian 03-8943 7238/7221, email; scha@mardi.gov.my.

  11. Mohamaad Faizuul b. Nasir said:

    Salam sejahtera…
    saya baru memulakan penternakan burung puyuh penelur? sekiranya saya ingin memohon bantuan mardi dalam bidang penternakan puyuh telur ini ctcnya : krusus dan bekalan anak puyuh bagaimanakah caranya…
    kawasan PAHANG. (RAUB)

  12. Assalamualaikum & Salam 1Malaysia.. Saya ingin membuat pertanyaan tentang bagaimana untuk saya menyertai kursus Pemprosessan Hasilan Bakeri (kek dan cookies) pada 20-23 Mei 2013 yang bertempat di Serdang, Terima kasih

    • Assalamualaikum wbt & Salam 1 Malaysia,

      Cik/Puan boleh muat turun :
      1) Brosur Kursus & Latihan Teknikal MARDI 2013
      2) Senarai Kursus & Latihan Teknikal 2013
      3) Borang Permohonan Kursus 2013
      Isikan borang tersebut, hantar kepada alamat yang dipaparkan di dalam borang tersebut. Terima kasih kerana menghubungi kami.

      Layari Portal MARDI di alamat berikut :
      http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2013

      • Nor Fasihah said:

        Salam cik, saya dah apply utk kursus kek dan cookies pada tahun lepas, tapi masih tiada feedback dr pihak MARDI..Adakah pihak cik tidak menerima permohonan saya, atau saya perlu memohon sekali lagi..sebabnya kursus tu semakin hampir..

      • Walaikumsalam, mohon pihak puan hubungi terus dengan kadar segera Pusat Perkhidmatan Teknikal (Bahagian Kursus dan Latihan Teknikal) MARDI di nombor 03-8943 7878 atau emel faridams@mardi.gov.my untuk semakan status permohonan.

  13. saya nak tau bilakah tarikh kursus pembuatan mee kuning di kawasan selangor dan kuala lumpur

    • Saudari Ida, Mohon maaf kerana Kursus untuk pembuatan Mee Kuning tidak dianjurkan di kawasan Selangor dan Kuala Lumpur pada tahun ini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kursus-kursus yang ditawarkan serta tarikh dan tempat kursus, mohon layari laman web rasmi MARDI (www.mardi.gov.my) dan klik di link kursus dan latihan.

  14. Sya berhasrat untuk mendapatkan bantuan khidmat nasihat teknikal berkaitan pengeluaran tanaman & produk berasaskan herba “Jiaogulan” (Gynosthemma pentaphylum (sweet tea) kerana saya ada menanam tanaman ini. Khidmat nasihat teknikal diperlukan meliputi aspek agronomi, pengurusan musuh dan penyakit, penuaian dan pemprosesan untuk produk kesihatan. (Sweet tea). T.Kasih.

    • MARDI tidak ada lakukan kajian mengenai pokok Gynosthemma pentaphylum. Sehubungan itu, tiada maklumat mengenai aspek pengurusan tanaman ini di MARDI. Harap Maaf.

  15. MUHAMMAD FIRADUS ANDI BIN ABDULLAH said:

    ISTERI SAYA INGIN MENGGIKUTI KURSUS TENTANG BUAT KEK DAN COOKIES TAPI
    MASALAHNYA IALAH YURAN TERLALU MAHAL.PERSOALANNYA DIMANAKAH KITA BOLEH DAPAT BANTUAN KEWANGAN UNTUK KURSUS ITU…

    • Untuk makluman, yuran tersebut adalah termasuk penginapan, makan minum, nota, alat tulis serta peralatan dan bahan amali. Mohon maaf kerana MARDI tiada menyediakan perkhidmatan bantuan kewangan . Untuk makluman encik juga, pihak Jabatan Pertanian turut menganjurkan kursus-kursus bakeri dan cookies. Mohon encik hubungi Pejabat Jabatan Pertanian yang terdekat dengan kawasan encik untuk maklumat lanjut. Terima kasih.

      Laman Sesawang Jabatan Pertanian : http://www.doa.gov.my/

      Alamat : Jabatan Pertanian
      Aras 7-17, Wisma Tani, No. 30,
      Persiaran Perdana, Presint 4,
      Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
      62624 Putrajaya, Malaysia.

      No. Tel : 603-8870 3000

  16. Ahmad Tarmizi said:

    Asalamualaikum… saya amat berminat dgn kursus penghasilan jus buah-buahan, kordial dan pembotolan….bagaimana,bila dan di mana kursus tersebut diadakan?

    • Walaikumsalan Encik Tarmizi,
      Kursus Pemprosesan Kordial, Jus Dan Minuman Terus Buah- Buahan akan diadakan selama 3 hari di Johor Bahru pada 29-31 oktober 2013 dengan jumlah yuran RM700. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kursus-kursus yang ditawarkan serta tarikh dan tempat kursus, mohon layari laman web rasmi MARDI (www.mardi.gov.my) dan klik di link kursus dan latihan.

    • Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan dengan baka kambing dopper, mohon hubungi;

      Stesen MARDI Sg Baging, Pqhang : 03 5818180 atau Stesen MARDI Kluang: 03 07 7891311

  17. mohd naim bin mohamed noor said:

    Salam, saya ada pelihara biri-biri secara kecil-kecilan , sekarang saya nak dapatkan baka biri-biri jenis dorper dari mardi. mohon kerjasama.

    • Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan dengan baka kambing dopper, mohon hubungi;

      Stesen MARDI Sg Baging, Pqhang : 03 5818180 atau Stesen MARDI Kluang: 03 07 7891311

  18. Zazali Bin Hj. Zakaria said:

    Saya berminat untuk menternak ayam kampung, saya kini berada di Alor Gajah, bagaimana dan dimana boleh saya menyertai kursus atau latihan untuk penternakan ayam kampung ini.

    • Untuk makluman MARDI ada menganjurkan Kursus Penternakan ayam Kampung. Dimaklumkan untuk menyertai kursus dan latihan di MARDI, tuan boleh layari dan muat turun borang kursus di laman web MARDI:

      http://www.mardi.gov.my/main.php?Content=sections&SectionID=650

      atau Maklumat Perhubungan

      Pengarah
      Pusat Perkhidmatan Teknikal
      Ibu Pejabat MARDI
      Peti Surat 12301
      50774 KUALA LUMPUR
      (u.p. Program Kursus dan Latihan Teknikal)
      Tel : 03-8943 7884/7885/7888
      Faks : 03-8948 2216
      E-mail : norazlan@mardi.my

    • Sekian dimaklumkan dan semoga tuan berjaya menjadi peserta kursus di MARDI seterusnya menjadi usahawan tani yang seperti yang dihajati.

      • Mohd Nizam Bin Abu Sarin said:

        Selamat Pagi saya ingin bertanya jika saya tiada modal untuk menghadiri kursus penternakan ayam kampung adakah cara lain.Saya telah membuat sangkar ayam yang besar dan sejumlah ayam dan ingin menambah jumlahnya lagi adakah mardi ada membekal benih ayam dan cara untuk mendapatkan anak ayam kampung terima kasih

      • Tuan,
        Mohon maaf kerana pihak MARDI tiada menawarkan bantuan kewangan untuk mengikuti sebarang kursus yang kami jalankan.
        Untuk makluman, stok ayam kampong/benih ayam kampong hanya ada di stesen MARDI Muadzam Shah Pahang. Untuk membuat tempahan atau mengetahui stok anak ayam mohon Tuan hubungi;

        Pegawai: AZLINA AZMA BINTI ISMAIL AFFENDEE
        Email: einazma@mardi.gov.my
        PUSAT PENYELIDIKAN TERNAKAN STRATEGIK STESEN MARDI MUADZAM SHAH
        No tel: 09 455 2220

        Sekian, terima kasih.

  19. assalamuailaikum wbrt… saya amat berminat dengan kursus perternakan lembu..
    agak2 ade x bila kursus 2 diadakan????

    • Untuk makluman MARDI ada menganjurkan Kursus Penternakan Lembu Pedaging Dalam Sistem Kandang Tertutup dan Pengurusan Lembu Pedaging Secara Fidlot .Dimaklumkan untuk menyertai kursus dan latihan di MARDI, puan boleh layari dan muat turun borang kursus di laman web MARDI:

      http://www.mardi.gov.my/main.php?Content=sections&SectionID=650

      atau Maklumat Perhubungan

      Pengarah
      Pusat Perkhidmatan Teknikal
      Ibu Pejabat MARDI
      Peti Surat 12301
      50774 KUALA LUMPUR
      (u.p. Program Kursus dan Latihan Teknikal)
      Tel : 03-8943 7884/7885/7888
      Faks : 03-8948 2216
      E-mail : norazlan@mardi.my

      Sekian dimaklumkan dan semoga puan berjaya menjadi peserta kursus di MARDI seterusnya menjadi usahawan tani yang seperti yang dihajati.

  20. salam… bilakah kursus penghasilan surimi berserdak roti untuk jejari ikan, nugget dan burger ikan akan diadakan?

    • Kursus penghasilan surimi berserdak roti untuk jejari ikan, nugget dan burger ikan akan diadakan di stesen MARDI Kuala Terengganu. Kursus belum ditentukan tarikh kerana ia hanya akan dijalankan jika pemohon kursus melebihi 15 orang. Dicadangkan agar puan mengisi dahulu borang permohonan dan pihak MARDI akan menghubungi puan jika tarikh kursus telah ditetapkan.

      Untuk mengetahui senarai kursus yang ditawarkan dan dianjurkan oleh pihak MARDI, mohon layari laman web rasmi MARDI dan klik di link Kursus dan Latihan. Jikan berminat untuk menyertai kursus yang ditawarkan, sila muat turun boring permohonan.

      Laman web rasmi MARDI : http://www.mardi.gov.my
      Link untuk senarai kursus : http://www.mardi.gov.my/documents/10138/25cf6039-a92b-41ec-8534-805dcd61be38
      Borang permohonan : http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2013

      Semoga tuan/puan Berjaya menjadi usahawan tani yang Berjaya. Sekian terima kasih.

    • saya sudah lama berdaftar tetapi masih belum dapat apa2 berita. harap dapat diteruskan kursus tersebut walaupun peserta tidak sampai 15 org. harap pihak mardi dapat mempromosikan kursus ini dengan lebih. terima kasih

      • Puan,

        Untuk makluman, Kursus berjadual hanya akan dijalankan jika peserta melebihi 15 orang. Jika belum dihubungi ia bermaksud peserta yang memohon masih belum mencukupi. Harap maklum.

  21. salam…

    saya telah menceburi bidang ternakan puyuh penelur secara kecil-kecilan…
    bermula dengan 300 ekor dan setiap informasi hanya berdasarkan pencarian dan pertanyaan…
    Bagaimankah saya hendak mendapatkan lebih maklumat berkaitan ternakan puyuh ini…
    cthnya.. bidang krusus,pemasaran dan sebagainya…

    terima kasih…

  22. aiffa suzieliana bte abdul halim azimi said:

    salam,saya berminat utk belajar menternak tapi tidak tahu bagaimana caranya.saya tidak ada asas dan ingin belajar.

  23. shahrulridzuan said:

    assalamualaikum,
    ada kursus packaging ?saya berminat nak tahu lebih lanjut !

    • Untuk makluman MARDI ada menganjurkan kursus pembungkusan dan pelabelan. Jika berminat untuk menyertai kursus dan mendapatkan senarai kursus yang ditawarkan oleh MARDI tuan boleh layari dan muat turun borang kursus di laman web MARDI:

      http://www.mardi.gov.my dan klik http://www.mardi.gov.my/documents/10138/25cf6039-a92b-41ec-8534-805dcd61be38

      atau Maklumat Perhubungan

      Pengarah
      Pusat Perkhidmatan Teknikal
      Ibu Pejabat MARDI
      Peti Surat 12301
      50774 KUALA LUMPUR
      (u.p. Program Kursus dan Latihan Teknikal)
      Tel : 03-8943 7884/7885/7888
      Faks : 03-8948 2216
      E-mail : norazlan@mardi.my

      Sekian dimaklumkan dan semoga tuan berjaya menjadi peserta kursus di MARDI seterusnya menjadi usahawan tani yang seperti yang dihajati.

      Terima kasih

  24. salam… bilakah kursus penghasilan surimi berserdak roti untuk jejari ikan, nugget dan burger ikan akan diadakan?

    • Kami sedang mendapatkan jawapan bagi soalan/pertanyaan/maklumbalas tuan/puan. Terima kasih kerana menunggu.

    • Kursus penghasilan surimi berserdak roti untuk jejari ikan, nugget dan burger ikan akan diadakan di stesen MARDI Kuala Terengganu. Kursus belum ditentukan tarikh kerana ia hanya akan dijalankan jika pemohon kursus melebihi 15 orang. Dicadangkan agar puan mengisi dahulu borang permohonan dan pihak MARDI akan menghubungi puan jika tarikh kursus telah ditetapkan.

      Untuk mengetahui senarai kursus yang ditawarkan dan dianjurkan oleh pihak MARDI, mohon layari laman web rasmi MARDI dan klik di link Kursus dan Latihan. Jikan berminat untuk menyertai kursus yang ditawarkan, sila muat turun boring permohonan.

      Laman web rasmi MARDI : http://www.mardi.gov.my
      Link untuk senarai kursus : http://www.mardi.gov.my/documents/10138/25cf6039-a92b-41ec-8534-805dcd61be38
      Borang permohonan : http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2013

      Semoga tuan/puan Berjaya menjadi usahawan tani yang Berjaya. Sekian terima kasih.

  25. karuppiah vadivelu said:

    bilakah kursus ayam kampung yang akan datang?

  26. Rosnah mood nor said:

    Saya berminat untuk mengikuti kursus demo kek. Adakah jabatan pertanian ada menyediakan kursus ini. Saya skrg menetap di Kulim kedah.

  27. norli shuhaiza jamaludin said:

    Saya berminat untuk mengikuti kursus membuat kerepek.Saya menetap di Yan Kedah

  28. salam..saya berminat untuk mengikuti kursus penternakkan ikan air tawar dan cara2 untuk membuat kolam dan makanan ikan bila dan dimana kursus itu diadakan.?Jika pihak MARDI tidak menganjurkannya dimanakah saluran yang tepat yang boleh saya ikuti…terima kasih

    • Tuan,
      Mohon maaf kerana pihak MARDI tidak menawarkan kursus penternakan ikan air tawar atau mana-mana kursus penternakan ikan.
      Mohon tuan hubungi Jabatan Perikanan untuk mendapatkan maklumat lanjut.
      Laman web Jabatan Perikanan: http://www.dof.gov.my
      Sekian, terima kasih.

  29. mida hamid said:

    salam…saya ingin jd pgusaha jem nanas yg bjaya,pnh satu hr tu saya bjmpa pgurus fama kwsan tmpt saya.dia juga syorkn saya wat iks jem nanas utk d supply pd pgusaha2 biskut skitar batu pht n muar mmndngkn sya duk kwsan bukit naning air hitam. mnurutnya yg ada skrg kbyknnya di usahakn olh kaum bkn bmiptra.mmg saya tlh mcuba, saya tlh bjaya mghasilkn jem saya,n mjual d pasar mlm n pasar tani.tp syg jem saya x thn lama. smlm kwn saya kata ada bminat nk psrkn jem saya d sandakn sbh.tp saya x tau mcmna nk teruskn mmndngkn jem saya x thn lama n tenaga keja saya thad mmandang saya buat jem scara manual tnpa ada mesin…mmg saya dh iklan kan jem saya d fb tp bila dh ada pmintaan saya rasa buntu…saya ada lesen ssm n saya juga wat kerepek pisang tp smua d buat scara manual sbb saya mmg xde modal utk mbeli mesin.. tlg bg pendpt apa yg harus saya buat. sekian terima kasih

    • Assalamualaikum wbt. En/Cik/Tuan/Puan. Pertama sekali, terima kasih kerana menghubungi kami melalui Blog Rasmi MARDI ini. Pihak kami akan berusaha untuk membantu. Oleh yang demikian, kami akan panjangkan maklumbalas ini kepada pegawai yang bertanggungjawab bagi membantu En/Cik/Tuan/Puan. Sekian, terima kasih

  30. Saya ada beberapa soalan :
    1) Bilakah kursus membuat Kordial dan jus akan diadakan ? saya berminat
    2) Bolehkah saya mendapat no hp En Mutalib, bekas kakitangan MARDI JB?
    3) Adakah Mardi boleh bantu kami bangunkan formulas minuman berperisa (sirap) ?

    ABU
    0126820460
    princezai@gmail.com

  31. As salam,,,saya ada satu produk makanan yang diusaha dan dihasilkan sendiri,masalahnya..bagaimana caranya sy nk up gred dan buat pembungkusan lebih menarik.

  32. rosli bin ab karim said:

    saya berminat untuk mengikuti kursus pembuatan mee kuning, adakah kursus tersebut ada untuk tahun 2013 ini?

  33. faizuul said:

    Salam Sejahtera…

    Saya dalam proses untuk membesarkan penternakan Puyuh penelur & pedaging… adakah pihak mardi ada sebarang krusus dalam bidang berkaitan…

  34. ada tak kursus membuat mee kuning di sarawak?

    • Puan,

      Stesen MARDI Kuching hanya menganjurkan kursus pemprosesan Hasilan Mi (mi kolok, mi sanggul, mi kering dan mi ikan ) sahaja. Kursus pembuatan mi kuning tidak dianjurkan di Sarawak.

  35. Tetuan,
    Saya berminat hendak mengikuti Kursus Penternakan Kambing Boer yang akan berlangsung di Kluang pada 1 – 4 July 2013. bagaimana untuk dapatkan Boirang nya/ terima kasih.

  36. Sofian Fuad bin Md Nor said:

    Tuan,
    Bila akan diadakan kursus membuat tempe?

  37. govindasamy wadevelo said:

    tuan,Adakah mardi mempunyai teknologi dalam nenproses makanan ayam kampung termasuk mesin memproses sisa makanan dijadikan makanan makanan.

    • Tuan/Puan, Pertanyaan tuan/puan sudah kami panjangkan kepada pegawai yang bertanggungjawab. Kami akan segera memberi jawapan secepat yang boleh. Terima kasih.

  38. saya bercadang menternak ayam daging,bagaimana dengan pasaran?saya menetap di pasir mas kelantan

  39. mohd asri bin mohd taib said:

    salam……
    Saya ada mgusahakn memproses mee kuning.Tahap pgeluaran setakat nie 20-30kilo sehari. Masalah saya sekarang :-
    1. Mee buatan saya tidak tahan lama jika tidak simpan dlam peti sejuk
    2. Bagaimana caranya saya nak up gredkan serta tahan lama
    Untuk pengetahuan anda, saya berada di Klang

    • Walaikumsalam.. pertanyaan tuan sudah kami panjangkan kepada pegawai yang bertanggungjawab. Kami akan segera memberi jawapan secepat yang boleh. Terima kasih.

  40. assalamu alaikum!
    ada MARDI stesen ke kat sabah?
    saya berminat sangat dengan kursus pembikinan mee kuning ni..
    boleh emailkan saya di.
    adz_hara@yahoo.com

  41. tuan,adakah kursus ternakan ayam daging termasuk dengan cara penyediaan reban ayam terkini?

    • Tuan, Pertanyaan tuan sudah kami panjangkan kepada pegawai yang bertanggungjawab. Kami akan segera memberi jawapan secepat yang boleh. Terima kasih.

  42. Muriyana said:

    Salam, i wanna join the krurus bidang teknologi makanan , bila krusus tu buka? i’ve tried to search in your website http://www.mardi.gov.my but i can’t get the information. so thank you in advance for your kindly reply.

  43. zuriatul solihin binti mat salim said:

    saya ada membela 11 ekor ayam kampung.saya nak tau apa makanan yang boleh saya berikan selain dedak?

    • Pertanyaan cik/puan telah kami panjangkan kepada pegawai yang khusus. Kami akan panjangkan maklumbalas kepada pihak cik/puan apabila mendapat jawapan tepat kelak. Terima kasih

  44. zulkifli bin kamis said:

    Aslm….Tuan Saya pengusaha hasilan soya tahun ini bercadang hendak mulakan membuat fucuk..dah tanya pertanian tp tiada pengusaha bumiputera…minta tolong mardi bantu sy samada adakn kursus atau memberi sy maklumat mentor atau pengusaha bumi yg telah berjaya membuat fucuk dengan teknologi terkini tak kira dalam negeri johor atau diluar….terima kasih kerana sudi membantu dan berkhidmat

  45. shahrulridzuan said:

    mardi .
    ada sebarang kursus untuk buat serbuk miniman seperti stawberi,vanilla dan apa sahaja yang berasaskan serbuk untuk buat minuman selain dari jus?
    kami berminat untuk ikut penerangan dari mardi,jikalau tiada,!, ada tidak sebarang link dari mardi untuk kursus ini..

    • Pertanyaan cik/puan telah kami panjangkan kepada pegawai yang khusus. Kami akan panjangkan maklumbalas kepada pihak cik/puan apabila mendapat jawapan tepat kelak. Terima kasih

  46. azman ibrahim said:

    Saya ingin menyertai kursus Pemprosesan Hasilan Makanan Sejuk Beku Kuih Tradisional dan melihat akan diadakan pada hujung Ogos nanti. Adakah saya perlu isi borang secara online atau secara manual.

    Saya sudah cuba beberapa kali gunakan pendaftaran secara online melalui elearn MARDI tetapi gagal.

  47. salam tuan,

    takde ke kursus untuk penyediaan/pembungkusan frozen food terutama daging dan ikan?
    sy drp sabah.

    • Pertanyaan Amy Aj telah kami panjangkan kepada pegawai yang khusus. Kami akan panjangkan maklumbalas kepada pihak cik/puan apabila mendapat jawapan tepat kelak. Terima kasih

  48. En.Mardi
    Selain dari kursus makanan adakah di Mardi membuat kursus pembuatan dari barangan getah (moulding)?

    • Tuan, Mohon maaf MARDI tidak membuat produk hasilan dari getah. Untuk makluman MARDI tidak menjalankan sebarang penyelidikan/pengeluaran untuk getah, kelapa sawit dan koko. Untuk informasi tentang getah, saudara boleh menghubungi Lembaga Getah Malaysia, RISDA atau Jabatan Pertanian Malaysia.

  49. Pelbagai latihan/kursus dalam meningkatkan kompetensi disediakan oleh UCTC, UPM.

    Lawati http://kursusupm.blogspot.com untuk maklumat lanjut.

    UCTC menawarkan kursus jangka pendek dalam pelbagai bidang teknikal dan softskill seperti pertanian, pengembangan, pembangunan profesional, kepimpinan, keusahawanan, penyelidikan dan lain-lain lagi

  50. hazmazila bt hashim said:

    salam saya tgh bangunkan produk rempah basah dan tepung kek segera macam mana saya nak komersilkan produk saya dr segi ketahanan, packaging dan rasa. ada tak kursus yg MARDI tawarkan bersesuaian dgn produk saya?

  51. Saya berminat untuk mengusahakan tanaman roselle. Adakah pihak MARDI ada mengajurkan kursus berkenaan tanam tersebut?

  52. nadieya said:

    Saya merupakan pngusaha santan segar..saya berminat untuk membuat santan kotak..pihak mardi ade tak buat kursus untuk santan kotak..

  53. Salam Tuan,

    Say berminat untuk kursus pembenihan cendawan dan penternakan kelulut. bila kursusr tersebut akan diadakan lagi. adakah di buat di kuching kursus tersebut.

    • Mohon maaf kerana MARDI tidak lagi menganjurkan kursus untuk penanaman cendawan. Kursus penternakan kelulut telah diadakan pada bulan Mac yang lalu. Untuk maklumat lanjut berkenaan kelulut dan cara mendapatkannya mohon tuan hubungi pegawai kami En Fahimee Jaapar, No tel: 03-89437872.
      Sekian, harap maklum.

  54. Salam…..,Bagaimana untuk saya mendapatkan KERTAS KERJA LENGKAP cara-cara Pembuatan Mee Kuning Secara Komersial?

    • Untuk makluman, MARDI ada mengajurkan kursus pembuatan mee kuning. Tuan boleh mempelajari cara penyediaan dan pemprosesan mee kuning. Mohon maaf kerana MARDI tidak menyediakan kertas kerja untuk pembuatan mee kuning secara komersial.

  55. Salam Tuan,

    Saya ingin memajukan produk hasilan ibu saya iaitu sos cili. Di mana saya perlu rujuk untuk maklumat tentang bahan mentah yang halal untuk apply sijil halal di samping kursus2 berkaitan. Adakah pihak Mardi mempunyai maklumat tentang senarai pembekal bahan mentah dan sebagainya. Saya Izwan dari Tanjung Malim Perak. terima kasih

  56. mohd insan said:

    Saya berminat unyuk menghasilkan makanan ayam pedaging. sebelum Mardi ini pernah membuat penyelidikan makanan ayam berasaskan ubi.

  57. Saya ingin mengikuti kursus ternakan kambing di johor bahru. Ingin tahu tarikh kursus & org utk dihubungi.

    T kasih

  58. bilakah Kursus Asas Pertanian Fertigasi Cili di adakan?

  59. dimana sy nak dapatkan lembu secara pukal untuk ternakan…mardi ada jual ke?

  60. salam tuan,
    saya lepasan IPT, saya berminat untuk berniaga, saya ingin bertanya, adakah pihak mardi ada menyediakan kursus asas perniagaan?

    • Mohon maaf kerana MARDI tidak menganjurkan kursus tersebut. Kami hanya menganjurkan kursus berkenaan teknologi makanan, ternakan, tanaman dan teknologi lanjutan.

  61. norizah mohamad tajul ariffin said:

    salam tuan, saya berada di gerik,perak dan berminat untuk mengikuti kursus pembuatan mee kuning dan mee sayur…boleh saya dapatkan maklumat untuk kursus tersebut yang dianjurkan oleh pihak tuan dalam masa terdekat ini…

  62. mintak tolong said:

    Assalamualaikum..
    Dalam masa terdekat ini,adakah pihak mardi menjalankan kursus fertigasi cili?Jika tiada bolehkah sya mendapatkan recommendation dari pihak mardi,dari mana saya boleh mendapatkan kursus tersebut?

  63. mintak tolong said:

    Adakah peluang pasaran cili masih ada?kerana saya ingin menceburinya.

    • - Memandangkan permintaan terhadap tanaman cili sentiasa ada dan sentiasa tinggi, peluang untuk mennceburi pasaran cili adalah sangat baik.
      Di harap tuan menjadi usahawan yang Berjaya.

  64. Salam tuan, mohon bertanya ttg kursus pemprosesan paste makanan?
    Terima kasih

  65. saya sangat berminat dengan kursus frozen karipap dan samosa. Lokasi di johor bahru. Di manakah saya boleh mendapat info/keterangan.

  66. Saya sedang mengusahakan produk tauhu basah. Saya telah mengikuti kursus asas membuat tauhu anjuran jabatan pertanian. Bg perancangan masa panjang, saya ingin mempelbagaikan perusahaan tauhu saya iaitu tauhu lembik (selalu digunakan dlm sup) & bebola tauhu (selalu dimasukkan di dalam mee kari dsb). Saya ingin tahu adakah pihak Mardi menyediakan kursus utk produk2 tauhu yang saya nyatakan atau dengan siapa saya boleh berhubung mengenai perkara tersebut?

  67. tiada krusus percuma yang ditawarkan ke?

  68. Salam..
    saya ingin bertanya..Mardi ada sediakan kursus perusahaan memproses ais krim@tidak?
    bila dan bagaimana untuk mendaftar?

    • - Wsalam, mohon maaf kerana MARDI tidak menganjurkan kursus membuat aiskrim. Untuk melihat senarai kursus yang ditawarkan, saudara boleh melayari laman web rasmi MARDI dan lihat di link e-latihan.

  69. Assalamualaikum,
    saya berminat untuk mengikuti kursus pemprosesan mi
    saya telah pun melihat jadual latihan
    andaikata, saya telah mengikuti kursus ini dan berminat untuk membuka sebuah perniagaan pemprosesan mi, adakah pihak MARDI akan memberi bantuan dari segi kewangan, peralatan/mesin atau sebagainya?Mohon penjelasan. Kerjasama dari pihak tuan sgt dihargai. Sekian Terima Kasih

    • - Untuk makluman, MARDI hanya menyediakan bantuan dari segi khidmat nasihat, bimbingan usahawan(yang berdaftar dengan MARDI) dan pembelajaran melalui kursus sahaja. MARDI tidak mempunyai bantuan dari segi kewangan dan pemberian mesin. Untuk tujuan itu, mohon dapatkan nasihat daripada pihak TEKUN untuk bantuan kewangan dan pihak JAbatan Pertanian untuk bentuan mesin/peralatan.

  70. muhammad aliff bin osman said:

    bila ada kursus utk menanam cili?

  71. Salam sjahtera admin..nak tanya.saya berminat nak menternak kambing dalam kuantiti kecil-kecilan berikutan modal terhad..lokasi saya di tenom sabah..soalan saya 1. Adakah mardi ada menyediakan peruntukan bantuan ? 2. Apa syarat2 nya..terima kasih.

    • - Untuk makluman, MARDI tidak memberi bantuan dari segi kewangan mhupun modal permulaan. Untuk tujuan itu, mohon dapatkan nasihat daripada pihak TEKUN untuk bantuan kewangan ataupun pihak Agrobank.

  72. Salam. Saya terpanggil untuk memberi pendapat dan mengajukan soalan. Hasil dari panggilan talipon kepada MARDI dan beberapa maklumat berkenaan makanan sejuk beku, saya merumuskan bahawa MARDI hanya mengadakan kursus specific kepada makanan beku conventional( 3 jenis ) dan traditional ( 3 jenis ). Saya membaca setiap soalan dan jawapan di atas, saya nampak ada constraints dan limitations.

    Tidakkah MARDI dapat formulate standard processes contohnya makanan beku? Resepi dan bahan-bahan, pembuat yang formulate tetapi MARDI tunjuk ajar processes, peralatan, teknoloji untuk penyediaan pembuatan makanan dan yang berkaitan dengannya. Saya nampak seperti keadaanya kursus-kursus yang diadakan lebih kepada beginners atau newcomers dalam bidang pembuatan makanan khususnya dan tailored kepada jenis-jenis makanan. MARDI adalah platform untuk menjana dan mempromosi teknoloji baru dan objektif utama ditubuhkan lebih 30 tahun lepas. You can do better than this.

    Mohon maaf tujuan komen saya hanya berniat baik demi untuk memperkasakan sebuah agensi yang dapat membantu usahawan-usahawan berkobar-kobar seperti saya dan seterusnya menaikkan perkembangan ekonomi negara khususnya. Terima kasih.

    • - Terima kasih atas maklumbalas , komen dan cadangan daripada pihak tuan. Pihak kami akan memaklumkan kepada urusetia kursus untuk tindakan penambahbaikan. Terima kasih sekali lagi atas kerjasama/maklumbalas tuan.

  73. Shaari Bin Mohd Sahan said:

    Saya ingin menyertai Kursus Penternak Ayam Daging ….mohon diberi tarikh kursus …akan datang dalam waktu terdekat….atau hubungi saya ….011 26296900 ….terima kasih

  74. saya nak tahu sama ada mardi ada buat kursus untuk frozen food – western

    • Ya MARDI menawarakan kursus tersebut. Kursus tersebut lebih umum termasuk Pemprosesan Sejuk Beku Pastri (pizza, shepherd’s pie dan potato
      cheese bake), Pemprosesan Produk Daging (nuget, burger dan sosej), Pemprosesan Hasilan Bakeri (kek dan cookies) serta Pemprosesan Hasilan Bakeri (roti dan pastri). Akan tetapi kursus kursus ini memerlukan beberapa penyertaan dari umum untuk kursus tersebut dilaksanakan. Tuan/puan boleh ke laman ini untuk muat turun kesemua brosur, katalog latihan teknikal serta borang. Terima kasih
      http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2013

  75. Salam ,
    Sy nk tau di mama ada kursus pembotolan sos ikan bakar,
    Di kawasan sabah…

    • - Untuk makluman, MARDI ada menganjurkan kursus pembungkusan dan pelabelan makanan. Namun, kursus tersebut hanya diadakan di Serdang dan tiada di sekitar Sabah.

  76. adiadiosanadi said:

    salam tuan.saya berminat untuk mendalami cara-cara proses pembuatan otak-otak.adakah mardi ada menyediakan kursus untuk pembuatan otak-otak?kalau ada bagaimana caranya? dengan siapa saya patut berhubung? terima kasih tuan.

    • Ya MARDI menawarkan kursus tersebut (Pemprosesan Sata Moden Dan Otak-Otak). Akan tetapi ia telah dilaksanakan pada 11-13 Jun lepas di Kuala Terengganu. Untuk makluman, ia mungkin akan dilaksanakan lagi. Mohon tuan terus hubungi Cik Faridah Mohd Som di talian : 03-8943 7553 atau emel : faridams@mardi.gov.my untuk maklumat yang lebih lanjut.

      Layari juga Laman Web Latihan Teknikal 2013 @Portal MARDI untuk mendapatkan senarai katalog latihan dan kursus yang ditawarkan, brosur serta borang permohonan. Terima kasih.

      http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2013

  77. salam..adakah pihak MARDI memberi bantuan peralatan proses makanan seperti mixer & oven? bagaimana cara memohon? tkasih

    • - Wsalam, mohon maaf kerana pihak MARDI tidak memberi bantuan memberi peralatan kepada usahawan. Bagi tujuan itu, dicadangkan saudari berhubung dengan pihak Jabatan Pertanian.

  78. sy nk tnya da khusus burung walit x …….

    • Hubungi alamat tertera untuk maklumat Program dan Projek Industri Burung Walit :

      Seksyen Aneka Industri Nilai Tinggi
      Jabatan Perkhidmatan Veterinar
      Aras G, Blok Podium
      Wisma Tani, Lot 4G2
      No. 28, Persiaran Perdana, Presint 4
      Pusat Pentadbiran Kerajaan persekutuan
      62624 Putrajaya

      Telefon : 03 – 8870 2459 / 2461 /2469
      Faks : 03 – 8870 2451

  79. Salam,

    Saya dari Betong, Sarawak, Saya berminat nak mengikuti kursus kambing boer, adakah kursus untuk penternakan kambing boer ini ada diadakan di Sarawak, kalau ada, adakah saya perlu berhubung dengan MARDI atau Jabatan lain selain dari MARDI.

  80. saya berminat dalam perusahaan cili, tapi tidak tahu memulakan dan tiada modal mohon nasihat dan pandangan serta sapa yang patut saya hubungi.terima kasih

    • - Mohon maaf kerana MARDI tidak menyediakan bantuan modal bg pengusaha. Pihak kami boleh membantu memberi khidmat nasihat jika puan mengalami masalah dalam penanaman cili dan boleh membimbing melalui kursus untuk penanaman. Bagi tujuan itu, saya cadangkan puan menghubungi pihak Agrobank, TEKUn atau Jabatan Pertanian.

  81. Saya farid asal Sabah. Saya berminat dengan kursus pembuatan makanan ayam pedaging.Saya nak tanya sikit:

    1) pihak MARDI ada x menyediakan kursus pembuatan makanan ayam pedaging?
    2) berapa lamakah sesuatu kursus itu di adakan?
    3) apakah kelebihan kalau saya mengambil kursus pembuatan makanan ayam?
    4) ada x cop ISO kat sijil tu nanti?
    5) MARDI kat sebelah mana? Semenanjung atau Sabah serawak?
    6) apa kelebihan kursus HACCP,GMP dan GHP??
    7) kursus HACCP,GMP dan GHP, ada atau tidak mempengaruhi dengan kursus pembuatan makanan ayam pedaging ataupun pemeliharaan ayam pedaging dengan pemeliharaan secara besar-besaran?

    Saya harap pihak MARDI boleh membalas jawapan saya secepat yang mungkin melalui email saya :

    faridiph_88@yahoo.com

    • 1)pihak MARDI ada x menyediakan kursus pembuatan makanan ayam pedaging?
      – MARDI ada menganjurkan kursus Pemprosesan silaj untuk ternakan ruminant sahaja. Untuk teknologi ternakan, pihak MARDI hanya menganjurkan kursus penternakan ayam kampong dan pedaging.
      2) berapa lamakah sesuatu kursus itu di adakan?
      – tiada kursus berkenaan diadakan
      3) apakah kelebihan kalau saya mengambil kursus pembuatan makanan ayam?
      4) ada x cop ISO kat sijil tu nanti?
      5) MARDI kat sebelah mana? Semenanjung atau Sabah serawak?
      – Ibu Pejabat mARDI adalah di Serdang. MARDI mempunyai 32 Stesen di seluruh Malaysia begitu juga Sabah dan Sarawak.
      6) apa kelebihan kursus HACCP,GMP dan GHP??
      7) kursus HACCP,GMP dan GHP, ada atau tidak mempengaruhi dengan kursus pembuatan makanan ayam pedaging ataupun pemeliharaan ayam pedaging dengan pemeliharaan secara besar-besaran?

      Bagi soalan lain, pihak kami sedang dapatkan jawapan daripada pegawai yang bertanggungjawab.

  82. SADELI BIN SARNO said:

    ASSALAMUALAIKUM WBT…..SAYA HENDAK MENGIKUTI KURSUS CARA MEMBUAT TEPUNG GORENG PISANG RANGGUP YANG DIBUAT SECARA SENDIRI…BAGAIMANA CARA DAN SEGERA MAKLUMBALAS..TERIMAKASIH.

  83. Salam sejahtera..
    Sy sdg mengusahakan perniagaan tauhu basah. Utk jangka masa pjg, sy ingin mempelbagaikan perusahaan tauhu saya. Adakah pihak mardi menyediakan kursus penyediaan tauhu lembik? Dengan siapakah saya patut berhubung mengenai perkara ini?

  84. As salam. Kursus Pemprosesan Sate Secara Mekanikal yg baru diadakan bulan Sep13 tidak sempat saya hadiri. Bilakah kursus ini akan diadakan lagi kerana saya berminat utk menghadirinya. Terima kasih.

  85. nor asita said:

    salam hormat saya ingin bertanya adakah saya boleh memdapat kursus kecantikan dan spa urutan untuk wanita selepas bersalin..

    • - Mohon maaf kerana MARDI tidak menganjurkan kursus berkenaan dengan kecantikan. Pihak MARDI hanya menawarkan kursus berkenaan teknologi makanan, ternakan, tanaman dan lanjutan (berkenaan pertanian) sahaja.

  86. Nor mazura said:

    Ada bt kursus utk tanaman vanilla x

  87. Zairy Hamaddani said:

    Menyertai kursus lebah kelulut dalam bulan december.

  88. rohani said said:

    Saya amat berminat utk mengikuti kursus pemprosesan makanan sejuk beku pastri dan kueh mueh traditional. Sila email jadual latihan kursus utk tahun 2014.

    Terima kasih.

  89. bila kursus ayam pedaging thn 2014?

  90. orang kampung said:

    taun 2014 ad x kursus buat laksa dan tauhu

  91. annajack68@yahoo.com said:

    Saya siah arnulpius berminat dengan kurusus penternakan ayam kampung dan ayam daging.saya berasal dari keningau sabah.

  92. muhammad iqbal said:

    assalamualaikom wbt..untuk tahun 2014 ada atau tidak kursus penanaman cendawan?jika ada di mana & berapakah yuran untuk mengikuti kursus?terima kasih atas maklum balas…

  93. assalamualaikum, saya berminat dalam penternakkan kelulut, dalam masa terdekat ada tak kursus yang di buat di daerah kota bharu? ada tak bantuan modal khas untuk pengusaha kelulut?

  94. salam w.b.t…saya amat berminat untuk mengikuti kursus pembuatan mee kuning…bila kursus tersebut diadakan di terengganu..terima kasih.

    • Walaikumsalam tuan. Terima kasih di atas minat saudara. Untuk makluman, kursus (berjadual mengikut kluster) pemprosesan mi , taugeh dan tauhu hanya akan di adakan di Pasir Puteh Kelantan pada 9 – 11 Jun 2014. Selain itu, pemprosesan hasilan mi seperti mi kolok, mi sanggul dan mi ikan akan diadakan di Kuching Sarawak pada 9 – 11 Sept 2014.

      Kursus luar jadual hanya akan ditentukan mengikut permintaan. Disyorkan supaya tuan muat turun senarai kursus yang ditawarkan bagi tahun 2014 beserta dengan borang permohonan seperti di link yang disediakan seperti berikut :

      Laman Web MARDI : http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2014
      e-Mail/telefon Pusat Perkhidmatan Teknikal MARDI : 03-8943 7888 / 7238 / 7221 faridams@mardi.gov.my / scha@mardi.gov.my / elatihan@mardi.gov.my

  95. abdul aziz said:

    assalam. sy mahu mengambil kursus membuat mee. di mana boleh belajar. tq

    • Untuk makluman, kursus (berjadual mengikut kluster) pemprosesan mi , taugeh dan tauhu hanya akan di adakan di Pasir Puteh Kelantan pada 9 – 11 Jun 2014. Selain itu, pemprosesan hasilan mi seperti mi kolok, mi sanggul dan mi ikan akan diadakan di Kuching Sarawak pada 9 – 11 Sept 2014.

      Kursus luar jadual hanya akan ditentukan mengikut permintaan. Disyorkan supaya tuan muat turun senarai kursus yang ditawarkan bagi tahun 2014 beserta dengan borang permohonan seperti di link yang disediakan seperti berikut :

      Laman Web MARDI : http://www.mardi.gov.my/web/guest/latihan-teknikal-2014
      e-Mail/telefon Pusat Perkhidmatan Teknikal MARDI : 03-8943 7888 / 7238 / 7221 faridams@mardi.gov.my / scha@mardi.gov.my / elatihan@mardi.gov.my

  96. Saya berminat bela lebah kelulut macam mana untuk saya dapat kerusus di mardi.

  97. Saya adam berminat untuk membela lebah kelulut macam mana untuk saya dapat kerusus di mardi

  98. Salam sy nak Tanya bila Ada kursus penternakan ayam pendaging d sabah

  99. Dayangku Siti Hasmah Bt Awg Fauzie said:

    sy nk tanye bila mardi akan mengadakan kursus pembuatan makanan di kch swk? sekira nya ada sila hubungi sy yang berminat utk kursus..

  100. saya berminat utk mengikuti kursus ternakan ayam daging…dimana bo0leh sy daptkan maklumat kurus tersebut,.terima kasih

  101. ada tak lokasi kursus penternakan ayam daging tu di johor? di mana ye? kluang ada x?

  102. Norzie Nordin said:

    Salam….saya nak tanya.jika saya berminat untuk mempelajari teknik vacum fryer bagi menghasilkan kerepek buah buahan.di mana boleh saya pelajari….

    • Wsalam.. Untuk itu, MARDI buat masa ini tidak mengadakan kursus tersebut. Akan tetapi cik/puan boleh terus menghubungi Pegawai Penyelidik berkenaan untuk mendapatkan info lengkap mengenai Vacum Fryer. Hubungi, En Suhaimi dari Pusat Teknologi Makanan MARDI di talian : 03-8943 7476 atau emel : suhaimi@mardi.gov.my Terima kasih

  103. SAIFUL AZMI HJ DIN said:

    Ingin attend kursus ayam kampung. Bila tarikh terbaru. Tel no.Saiful – 012 6738532. Tk

  104. ada lagi x anak ayam kampung..saya nk beli la…macam mana nk beli? kat mana?

    • Ada. Tapi kene ikut Q sebab ramai yang tempah. Anak ayam kampung MARDI boleh diperolehi dari Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang sahaja.
      Mohon untuk terus hubungi Pegawai Penyelidik berkenaan dengan pertanyaan tuan;

      Azlina Azma Binti Ismail Affendee
      Pegawai Penyelidik
      Program Peningkatan Baka (LR02)
      Pusat Penyelidikan Ternakan Strategik
      Stesen MARDI Muadzam Shah
      Pahang Darul Makmur
      Tel: 09-452 2220
      Faks: 09-452 3314

  105. orang kampung said:

    taun 2014 ad x kursus buat tauhu

  106. assalamualaikum..ada tak kursus membuat dan pembungkusan aiskrim di area kedah?

  107. Salam, saya ingin mengetahui cara membuat pes kuah laksa dan cara penvakuman laksa basah. Boleh bagi pencerahan?

  108. mohd yusoff said:

    Assalamualaikum! saya dah terlepas untuk mengikuti krusus ternak ayam kampung dan ayam daging jadi bila akan diadakan krusus tersebut supaya saya dapat sertainya.

    • Walaikumsalam En. Yusoff. Anda masih boleh memohon kursus tersebut. Akan tetapi tarikh kursus akan dimaklumkan kemudian. Ia akan mengikut jumlah permohonan yang diterima oleh pihak MARDI. (Kusus Luar Jadual). Muat turun borang untuk permohonan di laman web MARDI atau di http://elearn.mardi.gov.my/

    • Boleh hubungi pihak kursus dan latihan teknikal MARDI untuk keterangan lanjut. Di sana mereka akan bantu. Untuk makluman, sekiranya permintaan tinggi, maka latihan akan dijalankan secara luar jadual. harap maklum TQ

  109. Assamualaikum, sy nak tanye ada x kursus kondisioner makanan. Sye skrng berniaga dadih, tetapi dadih sy x tahan lama. Sy juga ingin belajar pembukusan dadih dengan mengunakan cup sealer.

    • Walaikumsalam. MARDI ada jalankan kursus Pengurusan dan Pengendalian Makanan Sejuk Dingin/ Beku di Dapur DAN juga Asas Aditif Makanan. Senarai kursus dan latihan ini boleh dirujuk di laman web MARDI atau di http://elearn.mardi.gov.my/ . Borang permohonan juga disediakan

    • Walaikumsalam. Ada. Rujuk kluster kursus dan latihan teknikal ; teknologi makanan. Hubungi pihak kursus untuk keterangan lanjut. TQ Tel : 03-8943 7888/7238/7221

  110. shariffa said:

    salam.. saya nak tnya jika ada kursus buat keropok ringan?

    • Wsalam. Terdapat pelbagai kursus seumpama ini ditawarkan. Ia seperti kursus pembuatan snek berasaskan buah-buahan seperti pisang, hasilan ubi, pemprosesan snek ikan (keropok lekor, keropok kering, keropok segera) ditawarkan. Mohon layari web MARDI atau http://elearn.mardi.gov.my/ untuk muat turun senarai kursus dan latihan serta borang. Terima kasih

  111. Naharuddin said:

    Assalam Tuan,
    Mardi ada menganjurkan kursus pembuatan makanan ayam atau dedak tak?
    Terima kasih

    • Ada. Salah satunya ialah ‘Teknologi Ternakan – Pemprosesan Makanan Ternakan berasaskan Sisa Tanaman Berserabut Tinggi’ yang akan diadakan pada 11-14 Ogos ini. Muat turun senarai kursus dan borang di laman web MARDI untuk permohonan kursus.

  112. FAIZAH ISHAK said:

    Assalamualikum? Tuan/Puan.. saya nak bertanya ada tak pihak mardi anjur kursus buat bebola ikan/ayam/daging… Jka ada saya berminat untuk mengikuti kursus ini

  113. assalam tuan.. sy nak tau jika mardi ada anjurkan kursus membuat minyak kelapa dara dalam masa yang terdekat. terima kasih

  114. Assalamualaikum. saya ingin bertanya adakah MARDI memberi bantuan benih nenas josapine atau nenas maspine?

  115. Salam… bagaimana nak mengikuti kursus penternakan arnab? Adakah MARDI menyediakan kursus tersebut? Memandangkan daging arnab mempunyai pasaran yang luas sekarang ni. Terima kasih..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 186 other followers

%d bloggers like this: